a

TOPLULUK MİLLETVEKİLLERİNDEN OHRİ’DE VARILAN ANLAŞMAYA DESTEK

Kosova Meclisi’nde azınlıktaki topluluk milletvekillerinin Parlamento Grup Başkanı Enis Kervan yaptığı konuşmada, Kosova’nın Avrupa perspektifini  güçlü bir şekilde destekleyen Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşmanın uygulanması için Ohri’de varılan uzlaşmayı  parlamento grubu olarak olumlu karşıladıklarını belirtti.

Anlaşmanın  nihai olmamasına rağmen, barışçıl ve uzun vadeli bir çözüme ulaşabilmek için gerekli bir anlaşma olduğunu kaydeden KDTP  milletvekili Kervan, bu anlaşma ile Kosova’nın, Sırbistan tarafından fiilen devlet olarak tanındığını  ve bu anlaşmanın Kosova için AB entegrasyonuna doğru atılmış önemli bir adımı teşkil ettiğini söyledi.

Kervan, “Kosova ile Sırbistan arasındaki anlaşmayla Kosova’yı tanımayan beş AB ülkesi tarafından da Kosova’nın tanınmasının önünü açılmasını bekliyoruz. Kosova Cumhuriyeti’nin bu anlaşma neticesinde NATO, Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kurumlara üye olmasını beklentisi içindeyiz.” dedi.

Sırp Ortodoks Kilisesi’nin statüsünü görüşürken, savaşta Kosova’da Sırp ordusu ve polisi tarafından yakılan ve harap edilen birçok cami ve kültürel mirasın parçası olan Mitroviça’nın kuzeyindeki İbre Camii gibi Kosova’nın diğer dini ve kültürel varlıklarının da unutulmaması gerektiğine işaret eden Kervan, bu bu yönde eşit olunmasının gerekliliğini öne sürdü.

“Dolayısıyla bu açıdan kültürel miras ve dini kurumlar konusunu görüştüğünüzde bu yönde eşit muamele görmemiz gerekmektedir. Kosova’da yaşayan diğer çoğunluk olmayan topluluklardan her ortamda bahsettiği için çoğunluk olmayan topluluklar adına Başbakana bir daha  teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullanan Kervan  çoğunluk olmayan topluluklar arasındaki çifte standartların, demokrasiye ve AB’nin değerlerine katkıda bulunamayacağına vurgu yaptı.

0 0 0 0 1 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PSD’DEN PROTESTO EYLEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş