Kosova Meclisi’nde azınlıktaki topluluk milletvekillerinin Parlamento Grup Başkanı Enis Kervan yaptığı konuşmada, Kosova’nın Avrupa perspektifini güçlü bir şekilde destekleyen Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşmanın uygulanması için Ohri’de varılan uzlaşmayı parlamento grubu olarak olumlu karşıladıklarını belirtti.
Anlaşmanın nihai olmamasına rağmen, barışçıl ve uzun vadeli bir çözüme ulaşabilmek için gerekli bir anlaşma olduğunu kaydeden KDTP milletvekili Kervan, bu anlaşma ile Kosova’nın, Sırbistan tarafından fiilen devlet olarak tanındığını ve bu anlaşmanın Kosova için AB entegrasyonuna doğru atılmış önemli bir adımı teşkil ettiğini söyledi.
Kervan, “Kosova ile Sırbistan arasındaki anlaşmayla Kosova’yı tanımayan beş AB ülkesi tarafından da Kosova’nın tanınmasının önünü açılmasını bekliyoruz. Kosova Cumhuriyeti’nin bu anlaşma neticesinde NATO, Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kurumlara üye olmasını beklentisi içindeyiz.” dedi.
Sırp Ortodoks Kilisesi’nin statüsünü görüşürken, savaşta Kosova’da Sırp ordusu ve polisi tarafından yakılan ve harap edilen birçok cami ve kültürel mirasın parçası olan Mitroviça’nın kuzeyindeki İbre Camii gibi Kosova’nın diğer dini ve kültürel varlıklarının da unutulmaması gerektiğine işaret eden Kervan, bu bu yönde eşit olunmasının gerekliliğini öne sürdü.
“Dolayısıyla bu açıdan kültürel miras ve dini kurumlar konusunu görüştüğünüzde bu yönde eşit muamele görmemiz gerekmektedir. Kosova’da yaşayan diğer çoğunluk olmayan topluluklardan her ortamda bahsettiği için çoğunluk olmayan topluluklar adına Başbakana bir daha teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullanan Kervan çoğunluk olmayan topluluklar arasındaki çifte standartların, demokrasiye ve AB’nin değerlerine katkıda bulunamayacağına vurgu yaptı.
PSD’DEN PROTESTO EYLEMİ
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI