a

TİKA TARAFINDAN RESTORE EDİLEN ÜSKÜP SULTAN MURAT CAMİSİ TÖRENLE AÇILDI

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen tarihi Sultan Murat Camisi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.
Cuma namazı öncesinde Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış programına Bakan Ersoy’un yanı sıra TİKA Başkanı Serkan Kayalar ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Kuzey Makedonya İslam Birliği Başkanı Şakir Fetahu ve Türkiye Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç ile diğer misafirler katıldı.
Ersoy, burada yaptığı konuşmaya, Kuzey Makedonya halkına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkının selamlarını ileterek başladı.
Ortak tarih ve birbiriyle harman olmuş kültürlerinin bu toprakları kendileri için özel ve değerli kıldığını vurgulayan Bakan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün burada sadece 587 yıllık abide olan Sultan Murat Camisi’ni açmıyoruz. Buradaki eserler aynı zamanda halklarımızın köklü birlikteliğine ve inşallah yine birlikte yaşayacağımız, yan yana duracağımız önümüzdeki asırlara dair bir kültür ve kardeşlik nişanıdır. Bu kardeşliği koruyup güçlendirmek de çok ama çok önemlidir. Bu ifadelerim sadece sözlerden ibaret değil, aksine her bir kelimenin arkasında bugüne kadar gerçekleştirdiği eylemleri ve icraatlarıyla bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti gerçeği vardır.”
Ersoy, TİKA’nın burada binden fazla proje gerçekleştirdiğini belirterek, “Üsküp’ten Gostivar’a, Doyran’dan Ustrumca’ya, Radoviş’ten Ohri’ye, Kalkandelen’den Konçe’ye, Kuzey Makedonya’nın her bir köşesinde bu iş birliğinin eserlerini ve sonuçlarını görebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.
Kuzey Makedonya’daki tarihi eserlerin yenilenmesine yönelik restorasyon çalışmalarına da değinen Ersoy, “Manastır İshakiye Camii, Struga Mustafa Kebir Çelebi Camii, Kalkandelen ve Ohri hamamları bunların sadece birkaçı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Kuzey Makedonya’nın Kocacık köyünde bulunan ana evinin müze olarak inşası ve Atatürk’ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadi’sinin tadilat ve donanımının gerçekleştirilmesi de önemli kültürel projelerimiz arasında yerini almıştır. Bugün bu güzel birlikteliğimize vesile olan Üsküp Sultan Murat Camii ve külliye içerisindeki Beyhan Sultan ve Dağıstanlı Ali Paşa türbeleriyle Saat Kulesi de kapsamlı bir restorasyona tabi tutularak ihya edilmiştir.” diye konuştu.
Bakan Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gösterdikleri destek için de Kuzey Makedonya devleti ve halkına teşekkür etti.
– Fetahu: “Erdoğan, dünyadaki Müslümanların bilinçlendirilmesinde üst düzey özen gösteriyor”
Kuzey Makedonya İslam Birliği Başkanı Fetahu da TİKA yetkililerine teşekkür ederek, Osmanlı’nın altın döneminin sembol camilerinden Sultan Murat Camisi’nin açılışına katılmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini de ileten Fetahu, “Erdoğan özellikle ülkemiz ve Balkanlar ile ötesinde olmak üzere dünyadaki Müslümanların bilinçlendirilmesinde üst düzey özen gösteriyor. Allah ona bereketli hayatında yardımcısı olsun.” İfadelerini kullandı.
Türkiye Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dinç ise yoğun programında dolayı açılışa katılamayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın selamlarını ileterek, Sultan II. Murat tarafından Üsküp’e emanet edilen ve TİKA’nın onardığı bu caminin açılışı vesilesiyle Kuzey Makedonya’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Bodur açılış duasını yaptı ve ardından tüm davetliler Cuma namazını kıldı.
– Sultan Murat Camisi
Üsküp’te şehir merkezine hakim bir tepede yer alan cami, halk arasında ve arşiv kayıtlarında Hünkar Camisi, Cami-i Kebir ve saat kulesine yakınlığı nedeniyle Saat Camisi olarak da adlandırılmıştır.
Cami, giriş kapısında bulunan kitabeye göre 1436-37 yıllarında Sultan Murat tarafından yaptırılmıştır.
Üsküp’ün en büyük camisi olan Sultan Murat Camisi ve müştemilatları, TİKA tarafından 2016-2019 yılları arasında gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmaları sonrası tekrar ibadete açılmıştır.
/İHA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ENERJİ KRİZİ İÇİN AB’DEN 75 MİLYON EURO

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş