a

THAÇİ VE DAÇİÇ KOZLARINI PAYLAŞTI

 

New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’ub üç  aylık Kosova raporu görüşüldü. Rapordaki odak noktalarını denetimli bağımsızlığın kaldırılması, Kosova’nın kuzeyindeki durum ve Priştime ile Belgrad arasındaki müzakereler oluşturdu.

Başbakan Hashim Thaçi ve Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ilk kez katıldıkları BM Güvenlik Konseyi’nde farklı tutumlar ortaya koydular.

Priştine ile müzakerelerin bir üst seviyeye çıkartılması için Belgrad’ın hazı olduğunu söyleyen Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, teknik müzakerelerin devam etmesi gerektiğini ancak yeterli olmadığını savunarak, hiçbir konunun çözümsüz kalmaması gereğine dikkat çekti.

Daçiç, ülkesinin Kosova’nın bağımsızlığını hiçbir zaman ve hiçbir şekilde tanımayacağını da vurguladı. Kosova’nın bağımsızlığının Arnavut organlar tarafından ilan edildiğini ileri süren Daçiç, Kosova’nın statü sorunun Sırbistan hükümeti için öncelikli konular arasında yer aldığını kaydetti.

Daçiç’in açıklamalarına yanıt veren Başbakan Hashim Thaçi, Kosova’nın statüsünün 17 Şubat 2008’de çözüme kavuştuğunu söyledi.

Denetimli Bağımsızlığın sona ermesinin Kosova için yeni bir dönem oluşturacağını Belrirten Thaçi, “ hükümet Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirmeden yana  ancak bu süreçte ülke egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlal edilmemesi gerekir. Priştine ve Belgrad diyalogunda yedi anlaşmaya varıldı, ancak Sırbitan’nın engellemeleriyle bun anlaşmarın çoğu sadece kağıtta kaldı” ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi üye ülkeri ise, kuzeydeki vatandaşlara ve uluslararası güçlere yapılan saldırıları kınarken, Kosova’nın bölgede İdari Ofis açmasını olumlu karşıladılar.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA MECLİSİ 30 AĞUSTOS’DA TOPLANIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş