a
b
b

TEGV KÜLTÜR TIRI KOSOVALI ÇOCUKLARIN YANINDA

 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) 26 Eylül 2012’de Prizren’’e doğru yola çıkan Kültür Tırı, 7 ay süreyle Kosova’da kalarak, oradaki çocuklarla eğitim faaliyetlerinde bulunacak. 

23 Ocak 1995 yılında Suna Kıraç öncülüğünde Türkiye’nin önde gelen iş, sanat ve medya temsilcilerinin bir araya gelmesiyle kurulan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) , ilköğretim çağındaki çocuklarımızın temel eğitimlerini tamamlayıcı, ders saatleri içinde ve dışında çok yönlü bir eğitim desteği almalarını ve çağdaş eğitim olanaklarından faydalanmalarını amaçlıyor. Oluşturduğu özgün eğitim programlarını kurduğu Eğitim Parkları, Öğrenim Birimleri, Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleri, İl Temsilcilikleri ve ‘Sosyal Etkinliklere Destek Protokolü’ kapsamında ilköğretim okullarında, gönüllüleri aracılığı ile hayata geçiriyor. 7-16 yaş arası çocuklarımızın, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim programları ile etkinlikler uyguluyor.

Türkiye’nin eğitim alanında en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, bu kez daha güzel bir dünya için, 17 yıldır başarı ile uyguladığı özgün modelini ülke dışına taşıdı. Yunus Emre Vakfı’nın Priştine/Kosova Temsilciliği olan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ ve Türk elçiliğinin daveti üzerine, TEGV ‘in 21 Gezici Öğrenim Biriminden biri olan ve 2010 yılında, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması nedeni ile imal edilen Kültür Tır’ı, Kosova’daki çocuklarla buluştu.

Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleri, Kosova genelinde çocukları eğitimle buluşturmaya ve çocuklar için bir umut kaynağı olmaya devam ediyor.  Kültür Tırı Ateşböceği eğitim aracının birim Sorumlusu Sinan Ural yaptığı açıklamada, TEGV’in, ilköğretim çağındaki çocuklara devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak ve onlara yaşam becerileri kazandırmak amacıyla kurulduğunu belirterek, Türkiye genelinde 37 ilde 10 Eğitim Parkı, 53 Öğrenim Birimi, 23 Gezici Öğrenim Birimi ve 2 İl Temsilciliği ile 86 noktada faaliyet gösterdiğini söyledi. Makedonya’ başlayan eğitim çalışmamız, Prizren’den sonra Mamuşa’da devam etmekte. Bundan sonra ki çalışmalarımız,  Nisan ayından itibaren Priştine’de de devam edecek olup, oralardaki çocuklarımızı da Kültür Tırının faaliyetlerinden faydalanmalarını sağlayacağız. TEGV, Kosova’da uygulayacağı eğitim etkinliklerini,  Kosova Eğitim Sistemi hakkındaki temel bilgileri esas alarak oluşturdu.  Eğitimlerde, çocukta özgüven, barışçılık, sanata yönelik olumlu tutum, adalet, sosyal sorumluluk, kültürel değerleri koruma ve geliştirme, değerlilik, kendini ifade edebilme, yaratıcılık, empati gibi duygu ve becerilerin gelişimi, insan hakları ve toplumsal sorumluluk konularında farkındalık ve duyarlılık kazanmaları için uygun ortam sağlamayı amaçladıklarını ve yaklaşık 2000 çocuğun TEGV etkinliklerinden faydalanmalarını sağlayacaklarını dile getirdi.

 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı hakkında: 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, ilköğretim çağındaki çocuklarımızın, daha güzel bir çocukluk yaşamaları ve yarınlara umutla bakmaları için, okul içi ve dışı saatlerde çok yönlü bir eğitim desteği almalarını ve çağdaş eğitim olanaklarından faydalanmalarını amaçlıyor. Türkiye genelinde, 36 yerleşik ilde 10 Eğitim Parkı, 52 Öğrenim Birimi, 21 Ateşböceği (gezici öğrenim birimi) ve 3 İl Temsilciliği ile çocuklarımıza eğitim desteği hizmeti sürdürüyor. Kuruluşundan bu yana 1,5 milyon çocuğumuza verdiği eğitim desteğini on binlerce gönüllüsü ile gerçekleştiriyor. Eğitimde özgün modeli ile ulusal ve uluslararası işbirlikleri bulunan TEGV, 2007 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladı. TEGV ile ilgili detaylı bilgi için www.tegv.org adresi ziyaret edilebilir.

 

Kuruluş Hikayesi

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), başta Suna Kıraç olmak üzere, eğitimin her şeyin başı olduğuna yürekten inanan bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin girişimi ile “devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak” amacıyla 23 Ocak 1995 tarihinde kuruldu.

TEGV, bugün ülkemizin karşı karşıya bulunduğu birçok sorunun temelinde eğitim yetersizliğinin bulunduğu, bu sorunu çözmeden çağdaş uygarlık seviyesine ulaşılmasının mümkün olmayacağı inancı ve buna katkıda bulunmak azmi ve arzusu etrafında birleşen 55 kişilik bir mütevelli heyetiyle kuruldu.

İlköğretim çağındaki çocuklara “okul dışı eğitim desteği” vermeye odaklanan TEGV, yıllar içinde Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu oldu. TEGV 2009 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “izin almadan yardım toplama” hakkına sahip vakıflardan biri olarak tanındı.

Varoluş Nedeni

“Türkiye’nin yarınlarında aydınlık yüzler görmenin ön koşulu, bugün çocuklarımızı en iyi şekilde eğitebilmektir.”

Eğitim sisteminde tartışılmaz ağırlığı olan devlet, kaynak yetersizliği ve yapısal sorunlar nedeniyle bu görevi yerine getirirken çeşitli güçlüklerle karşılaşmaktadır. Gönüllü kuruluşların, özel sektörün ve vatandaşların, hayati önem taşıyan bu alanda devletin verimliliğini artıracak şekilde; destek olarak, örnekler yaratarak ve eksikleri tamamlayarak sorumluluğu paylaşmaları gerekmektedir. Vakfımızın varoluş nedeni, devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmaktır.

Amaç

TEGV’in amacı; 7-16 yaş arası çocuklarımızın Cumhuriyetimizin temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim programları ile etkinlikler oluşturmak ve uygulamaktır.

TEGV, oluşturduğu özgün eğitim programlarını ülke sathında kurduğu Eğitim Parkları, Öğrenim Birimleri, Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleri, İl Temsilcilikleri ve ‘Sosyal Etkinliklere Destek Protokolu’ kapsamında ilköğretim okullarında, gönüllüleri aracılığı ile hayata geçirir./S.Ural/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ TÜRKİYE YOLCUSU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş