Kosova’da yapılan son yerel seçimlerin sonucu, seçmenlerin, partileri oylarıyla cezalandırma ruhunu yansıttı.
Merkezi düzeydeki muhalefet partileri, Kosova’da yapılan son yerel seçimlerde, 14 Şubat parlamento seçimlerinde yüzde 50’nin üzerinde oyla kazanan merkezi hükümete liderlik eden Vetëvendosje Hareketi’ne (Kendin Karar Al) karşı zafer kazandı.
İkinci turun düzenlenmesiyle Kosova’da dün tamamlanan yerel seçimler, yeni yerel yönetimleri belirlemekle birlikte, kimin galip, kimin mağlup olduğunu ortaya çıkardı.
Ancak bu sefer ibre tersine döndü.
Bu yılın 14 Şubat tarihinde yapılan parlamento seçimlerinde siyasi rakiplerini ezip geçen Albin Kurti’nin liderliğindeki Vetëvendosje Hareketi (VV), çok geçmeden bu kez muhalet tarafından adeta ezildi.
Dokuz aydan bu yana merkezi yönetimi elinde tutan VV’ye seçmenler tarafından güçlü bir tokat indirildi. Kurti’nin başbakanlık koltuğuna oturduğu 270 gün içinde yönetimde boşa kürek çekmesi, halk tarafından hoş karşılanmadı. Halk Kurti’nin vaad ettikleri ile gerçekleştirdikleri arasında büyük bir uçurum olduğuna dikkatini çekti. İktidardaki partiye ve liderine verilen mesaj çok net oldu.
Yerel seçimlerin başlıca kazananları, 10 belediyede hakimiyet kuran Sırp Listesi, 9 belediyede Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve 7 belediyede Kosova Demokratik Birliği (LDK) oldu. Kosova’nın Geleceği için İttifak Partisi (AAK) 5 belediyede kazandı. Seçimlerden çok kötü sonuç alan merkezi düzeyde iktidara sahip olan VV sadece 4 belediyede zafer elde etti.
Muhalefet, iktidar karşısında bu seçimleri açık farkla kazandı. Muhalefet toplam 38 belediyeden 23 belediyeyi aldı. 14 Şubatta tarihi bir başarıya imza atan Veëvendosje Hareketi, 14 Kasım’da adeta hezimete uğradı. VV gemisi su almaya başladı…
Çetin geçen seçimlerde artık siyasi partileri oylarıyla sandıkta cezalandırma uygulamasını benimseyen seçmenler, vaat değil, icrat görmek istediği konusunda ikazda bulundu.
Seçim sonuçlarına göre LDK ve PDK, ülkenin başkenti Priştine ve ikinci en büyük şehri Prizren dahil olmak üzere büyük şehirlerde güçlü bir performans sergileyerek, bu şehirlerde iktidar partilerinin gerilemesine yol açtı ve yönetimi ele aldı. Priştine’yi siyasetçi olmayan başkan adayın kazanması yarı bir hikaye.
Merkezi düzeyde birinci parti olarak hala nispeten güçlü olan ancak yerel düzeyde oldukça zayıf düşen Vetëvendosje Hareketi’nin kapasite yetersizliği nedeniyle yenilgiye uğradığı söylenebilir.
Priştine ve Prizren kaybı, yalnızca stratejik açıdan değil, aynı zamanda Vetëvendosje Hareketi’nin yönettiği belediyelerde vatandaşların umudunun kaybolması açısından da uyarı niteliğinde olsa gerek.
Muhalefet partileri PDK ve LDK da lider değişimi ve bu partilerin başına genç liderlerin geçmesinin de seçimlerde etkili olduğu belirtilebilir.
İnsan kapasitesi sınırlı olan ve adayları belirlemekte zorlanan VV, seçimlere güçlü adaylarını sokan muhalefet partileri karşısında yetersiz kaldı.
Bu seçimlerde halk siyasi partilerden hesap sorar, görev verir, uyarıda bulunur gibi oldu. Bu tabloyu seçimleri kaybeden hem iktidar, seçimleri kazanan hem muhalefet partileri görmeli, okumalı, analiz etmeliler.
Bu nedenle halkın mesajını doğru anlayabilmek için siyasi partilerin , seçim sonuçlarını doğru analiz etmeleri gerekir.
VV seçim sonuçlarından ders almalı ve sadece VV değil…
Siyasette partilerin kendilerini anlatmaları önemlidir. Daha önemlisi ise halkı anlamalarıdır. Siaysi partiler , kendilerini anlatmaktan önce halkı iyi anlamaları gerekir. Çünkü siyasetin özünde halk vardır. Talebi, arzusu, beklentisi karşılanması gereken de halktır.
Ercan Kasap
15.11.2021
SESİMİZ KISILDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI