T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in ziyaretiyle ilgili Kosova medyasının bir kısmında yayımlanan haberlere ilişkin olarak RTK ve Anadolu Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:
T.C. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer 18-19 Ağustos 2011 tarihlerinde Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın davetine icabetle KDTP’nin geleneksel iftar yemeğine katılmak üzere Kosova’yı ziyaret etmiş, bu vesileyle Başbakan Hashim Thaçi ve Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ile ikili görüşmelerde bulunmuştur.
Sözkonusu görüşmeler iki ülke arasında siyasi, ekonomik, kültürel alanda olduğu gibi eğitim alanında da mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerin pekiştirilmesi açısından önemli fırsat teşkil etmiştir.
Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in Bakan Buja ile görüşmesinde, iki ülke arasında eğitim alanında işbirliğinin derinleştirilmesine yönelik bir protokolün imzalanmasına, Kosova’da ülkemiz tarafından uluslararası standartlarda eğitim veren bir üniversitenin kurulmasına, yeni kurulan Prizren Üniversitesi’ne altyapı ve akademisyen desteği sağlanmasına, bu çerçevede, TİKA ile Kosova Eğitim Bakanlığı arasında geçtiğimiz yıl imzalanan işbirliği protokolüne ilişkin hususlar ele alınmıştır.
Öte yandan, görüşmede, Kosova’da bazı ilköğretim kitaplarının Osmanlı dönemi ve Türkler hakkında yanlış ve önyargılı ifadeler içeren unsurlardan ve bazı haritaların ülkemiz tarafından kabul edilemez adlandırmalardan arındırılması için önümüzdeki dönemde yürütülebilecek işbirliği olanakları da değerlendirilmiştir.
Esasen, konuya ilişkin, Kosova Eğitim Bakanlığı’nın duyarlı yaklaşımıyla iki ülke arasında teknik düzeyde yararlı bir işbirliği yürütülmektedir.
Bu işbirliği ile hedeflenen gelecek nesillerin önyargılardan arındırılmış, nefret unsurları içermeyen objektif bir tarih anlayışıyla bilgilendirilmesini sağlamaktadır. Bu itibarla, bahsekonu proje, bazı basın-yayın organlarında yer aldığı şekliyle “tarihin değiştirilmesi” gibi bir amaç taşımamaktadır.
Zira, bütün etnik unsurlara barış ve hoşgörü içinde yaklaşan nesillerin yetiştirilmesi sadece Kosova ve Balkanlar için değil, dünyadaki bütün toplumların huzur ve barış içinde yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur.
KOALİSYON HÜKÜMETİ SARSILMIYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.