Kosova medyasında çıkan bir haberde, Türkiye’nin bir kaç yıl aralıksız olarak Kosova’da öğrencilere okutulan ders kitaplarında bazı değişikliklerin yapılmasını talep ettiği iddiasına yer verildi. Haberde daha ileriye gidilerek, Türk Bakanların da bu konuyu ele almak için Kosova’yı ziyaret ettikleri ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında hakaret içeren ibarelerin tarik kitaplarından çıkarılmasını Kosova tarafından talep ettikleri belirtildi.
“Türkiye’nin Talebi- Tarih Kitaplarında Ne Değişti” başlıklı haberde, Kosova Eğitim Bakan Yardımcısı Anila Statovci – Demaj’ın açıklamasına yer verilerek, öğrencilerin okuduğu tarih kitaplarında aşağılayıcı dilinin kullanılmasına son verildiğini belirttiği kaydedildi. Ders tarih kitaplarının yazarları ise Bakan Yardımcısı Demaj’ın açıklamasına yalanlama getirdiği belirtilen haberde, yazarların, ders kitapların bir tek değişikliğin bazı ibarelerde olduğunu, zira, tarihe zarar verecek içeriklerde kesinlikle değişikliğe gidilmediğini vurguladıklarına dikkat çekildi.
Tarih kitaplarının yazarlarından Frashër Demaj, Gazeta Express’e yaptığı açıklamada, kitapları hazırlayan yazarların, tarih kitaplarının değişmesi için siyasetten gelen baskılarla karşı karşıya kaldıklarını, buna rağmen asla boyun eğmediklerini belirtti.
Ramë Buja’nın Eğitim Bakanı olduğu dönemde, tarih kitapları yazarlarından , Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki tarihte “sahtecilik” yapmalarının talep edildiği, yazarların, Türkiye diplomasisinden de siyasi baskılara maruz kaldıklarını ifade eden yazar Frashër Demaj, “ tarihin değiştirilmek istenmesi ya da Osmanlı’dan söz eden bölümünde tarihte sahteciliğe gidilmesi için yapılan baskılar Ramë Buja’nın bakanlık döneminde başladı. Buja, tarihin özelliklerinin değiştirilmesini talep eden Türk devletinin baskısına maruz kaldı. Tarih kitaplarının yazarları, tarihin özünün değiştirilmesi talebini reddetti. Bu durumda eski Bakan Ramë Buja, Türkiye’nin taleplerini ele almak için Ad hoc komisyon kurdu. Bu komisyon, Türkiye’nin istediği değişiklikleri yapmadı. Çünkü yazarların rızası olmadan kitaplarda değişikliler yapılamaz” dedi.
Yazar Frashër Demaj, tarih kitaplarındaki içeriklerin gözden geçirildiğini ve Osmanlı İmparatorluğunun Arnavutlarla ilgili tarihi gerçekleri ihlal edecek değişikliklerin yapılmadığını söyledi. Bu yazar, Eğitim Bakan Yardımcısı Anila Statovci Demaj’ı yalanlayarak, tarih kitaplarının hakaret ve nefret uyandıran içeriklerden temizlendiğine dair açıklamasının doğruyu yansıtmadığını, çünkü tarih kitaplarında hakaret ve nefret uyandıran içeriklerden bulunmadığını iddia etti.
Yazar Frashër Demaj, bir tek “barbar” kelimesinin değiştirildiğini, bu kelimenin yerine “terör” ve “şiddet” kelimelerinin kullanıldığını ifade etti.
Yazar Frashër Demaj, ileriye giderek, bölge ülkeler ve Türkiye’ye kıyasla, Kosova’nın tarih kitaplarının çok daha üst düzeyde olduğunu, bu ülkelerde tarih kitaplarında nefret dilinin çok daha belirgin olduğunu da sözlerine ekledi. /kosovaport/
TÜRK KIZILAYI PRİŞTİNELİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ DE SEVİNDİRDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI