a

TABLET DAĞITIMI İSABETLİ FAKAT…

Eğitim sisteminin, öğrencilere bilgi ve becerilerini artırmak için kaliteli olması şarttır. Geçen yıl varlığının 70’inci yılını dolduran Kosova’da Türkçe eğitimin nitelik açısından kalite kazanması ve daha yüksek standartlarda yapılması, Türk toplumunun gelişmesi bakımından  çok önemli kuşkusuz.

Eğitim sisteminin, öğrencilere bilgi ve becerilerini artırmak için kaliteli olması şarttır.

Geçen yıl varlığının 70’inci yılını dolduran Kosova’da Türkçe eğitimin nitelik açısından kalite kazanması ve daha yüksek standartlarda yapılması, Türk toplumunun gelişmesi bakımından  çok önemli kuşkusuz.

Türk öğrencilerin gördükleri eğitimdeki kalite seviyesinin yükselmesini amaçlayan çalışmalardan biri, Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) girişimi, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ve Kosova Türk Öğretmenler Derneği’nin organizasyonuyla geçen gün gerçekleşti. Hedef, Türkçe eğitim gören çocukların en iyi şekilde yetişmesine imkan tanımak, yarınlara hazırlamak.

Bu amaçla Prizren, Mamuşa ve Priştine’de birinci sınıfa kaydını yaptıran Türk öğrencilerine tablet, kırtasiye ve çanta dağıtıldı.

Girişim “Kosova’da Türkçe Eğitimde Teknolojik Atılım” projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Kosova’da Türkçe eğitime kalite kazandırılması, bu topraklarda Türk varlığını yaşatmak için Türkçe eğitimin devam etmesi önemli çünkü.

Bu yüzden de gerek KDTP, gerek ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan destekler önemli.

Tabletlerin dağıtımı, teknolojiden yararlanarak, Türkçe eğitime kalite kazandırmakta önemli bir proje, fakat…

Kosova’da Türkçe eğitimde nitelik derken, nicelik unutuldu. Kalite derken, kantiteyi marjinal hale getirdik.

Çünkü Türklerin yaşadığı Kosova’nın bazı şehirlerinde  tablet verecek öğrenci kalmadı, bazı şehirlerde de tabletten çok Türkçe eğitimin sağladığı, ancak yokluğu duyulan perspektife ihtiyaç var.

Prizren, Mamuşa ve Priştine’deki Türkçe eğitim istikrarlı bir seyir gösterirken, Kosova’nın diğer şehirlerindeki Türkçe eğitim sallantıda…

Dolayısıyla, Kosova’da Türkçe eğitimdeki genel duruma bakıldığında, durum hiç te iç açıcı değil. Mitroviça, Vıçıtrın, Gilan ve Doburçan’da Türkçe eğitim can çekişiyor… Ha bitti, ha bitecek…

Zira, 60 yıldan sonra Vıçıtırın’da Türkçe eğitim  diye bir şey kalmadı. Kosova’da Türk varlığının olmazsa olmazı olan bir eğitim kalesi düştü.

Ülkede Türkçe eğitim yapıldığı  6 şehir ve 1 köyden, 1 şehir eksildi. Bu eksilmenin, köklü önlemler alınmaz ise, muhtemelen ilerideki bir kaç yıl içinde Türk dilinde eğitim yapılan diğer bazı belediyelerde de yaşanması devam edecek, Türkçe eğitimin sönmesi kaçınılmaz olacak.

Çünkü son bir kaç yıl içinde boşa kürek çekildiği, öğrenci sayısı her geçen yıl azalan diğer belediyelerdeki mevcut durumdan anlaşılıyor.

“Andon Zaku Çajupi” ilköğretim okulunda Türkçe eğitim verildiği  Mitroviça’da bu yıl ana sınıfa 5 öğrenci kaydını yaptırdı. 1-9 sınıfları kapsayan ve karma olarak ders gören öğrenci sayısı da 5. Toplam bu şehirde şu an 10 Türk öğrencisi var.

Gilan’da “Musa Zajmi” İlköğretim okulunda 6 ve “Xhavit Ahmeti” Fen Lisesinde 13 olmak üzere toplam 19 öğrenci Türkçe eğitim görüyor.

Doburçan “Nazım Hikmet” İlköğretim okulunda toplam 15 Türk öğrenci bulunuyor. Üç yerleşim yerinde Türk öğrenci sayısının toplamı 44.

Türk öğrenci sayısının azalmasında birçok etmenin rolü var.

Mitroviça’da Türkçe lise sınıfı hiç olmadı. Savaş sonrası yıllarda bu şehirde Türkçe ilköğretimini tamamlayan öğrencilerin birçoğu  Priştine’deki lisede eğitimlerini sürdürmek zorunda kaldı, her gün iki yönde yolculuk yaparak. Şimdiye kadar, Türk öğrenci ve ebeveynlerine lise garantisi verilmedi. Ebeveyn ve öğrencilerde perspektifsizlik olgusu oluştu. Türkçe eğitim veren öğretmenlere kadrolu statüsü verilmedi.

Gilanda her yıl Türkçe eğitime olan ilgi azaldı. Türk nüfusu içinde yeni doğanların sayısı oldukça düştü. Zamanla bu faktör, öğrenci sayısına da yansıdı. Doburçan’da Türk nüfusu göç nedeniyle oldukça azaldı.

Anlaşıldığı üzere Prizren, Mamuşa ve Priştine dışında, Türklerin yaşadığı diğer belediyelerde Türk eğitimi alarm veriyor.

KDTP, ebeveyn, öğretmen ve aydınların, öğrenci sayısının artması yönünde gösterdikleri gayretler, harcadıkları çabalar maalesef yetersiz kaldı. İstenen sonuç alınmadıysa farklı arayışlara gidilmeli.

Savaş sonrasındaki dönemde Türkçe eğitim ile ilgili stratejiler oluşturulmadığı için adı geçen belediyelerde Türkçe eğitim kopma noktasına geldi.

KDTP, ilgili kurumlar, aydınlar, öğretmenler ve ebeveynler  tarafından koordineli olarak acil tedbirler alınmaması ve harekete geçilmemesi durumunda, Kosova’da Türkçe eğitimin görüldüğü belediyeler 3’e inecek.

Ebeveynleri ikna etmek için, anadilde eğitimin büyük avantajlar sağladığını bir kez ve bir kez daha anlatmak için, sempozyumlar, bilimsel toplantılar ve buluşmalar tertiplenmeli, öğrencilere sağlanabilecek imkanlar hakkında uzun uzun konuşulmalı. Türkçe eğitime dair garantiler verilmeli.

Zaman kaybetmeden daha şimdiden gelecek eğitim -öğretim yılı için çalışılmalı. Kosovalı Türkler için bundan öncelikli ödev ve görev  yok. KDTP ciddi ciddi ve büyük bir sorumlulukla kollarını sıvamalı. Eğitim işi sadece KDTP şubelerinin sorumluluğuna  bırakılmamalı. Hata eğitim konusunda seferberlik ilan edilmeli.

Aksi takdirde her şey için çok geç olacak.

Tablet dağıtım organizasyonlarında “Önce Eğitim” sloganını savunan KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka’nın konuşmalarını hatırlatalım:

“Bizim geleceğimiz Türkçe eğitimdir. Türkçe eğitim demek, Türk dili demek. Türk dili demek varlığımız demek. Kosova’da varlığımızı ebediyene kadar sürdürmek istiyorsak, Türkçe eğitime destek sunarak, Türkçe eğitime katkı sunarak Türklüğümüzü, buradaki varlığımızı ortaya koymuş olacağız. Dolayısıyla bizim geleceğimiz Türkçe eğitimden geçer”.

Katılmamak elde değil. Evet önce eğitim ve  her şeyden önce…

Son bir hatırlatma; CİA kaynaklarına göre Türklerin varlığının resmiyet kazanması üzerine yeni başlayan Türkçe eğitimde  1951-1952 eğitim- öğretim  yılında Kosova’da bin 653 Türk öğrencisi vardı. Yalnızca Priştine’de bu sayı 557 idi.

Ercan Kasap

16.10.2022

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MİSAFİRPERVERLİĞİN ADRESİ…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş