Bugün gibi hatırlıyorum…1977 yılının sıcak Temmuz’u…Priştine Üniversitesi Fililoji fakültesinde naaşı teşhir edilmişti. Acemi gazeteci olarak naaşı önünde saygıyla eğilerek, son kez veda etmiştim.
Süreyya Yusuf’u kaybetmiştik… Kosova ve Kosova Türkleri matemdeydi. Acı dolu günlerden birinin hüznü vardı…
Değerli Yusuf ailesi, örnek bir babayı, sevilen bir eşi, Kosova ise buyük bir bilim insanını kaybetmişti. Kosova Türkleri, çalışmaları ve eserleriyle büyük bir Türk’ü yitirmişti. Değerli profesör Süreyya Yusuf, Kosova’da Türklük davasının önderlerindendi.
Türk halkı öksüz kalmıştı…Kosova, Türklere öz Türkçeyi öğreten dil bilimcisini yitirmişti. Çok sayıda Türkçe öğretmen yetiştiren değerli bir hoca, Priştine’nin en köklü ilköğretim okularından “Meto Bayraktar” ilköğretim okulunun ilk müdürünü, Prizren ve Priştine’deki Yüksek Pedagoji Okulları kıymetli öğretim görevlisini, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Şarkiyat Kürsüsü’nun kurucusunu ahirete uğurlamıştı.
Süreyya Yusuf, araştırmalarıyla ün salan bir Türkolog, yazar, şair, öğretim görevlisi idi.
Belgrad’ta Şarkiyat’an mezun olan Süreyya Yusuf, ikinci dünya savaşına katıldı. Savaşın bitiminden sonra da öğretmen, okul müdürü, gazeteci, Priştine Radyosu’nda çocuk yayınları sorumlusu, Çevren Dergisi’nin ilk sorumlu yazarı görevlerinde bulundu.
Prizren’de Yüksek Pedagoji Okulu’nda Türk Dili ve Edebiyatı dersini veren ünlü Türk aydını Yusuf, Türk dili öğretmenlerinin yetiştirilmesinde ayrı bir gayret gösterir. Priştine Filoloji Fakültesi’nde Şarkiyat Kürsüsü’nün açılmasında önemli rol oynar… Yıl 1973/74 dönemidir.
Öyküler yazdı, tiyatro oyunları, eleştiri yazılar yazdı.
Yazdığı “ Ömrümün Tek Rüyası “ tiyatro oyununda rol alma fırsatım olmuştu. Priştine “Gerçek” Derneği’nde hazırlanan oyun, Mostar Festivali’nde derece almıştı.
Tek sözle Kosova’da Türkçe’nin babası olan Süreyya Yusuf, adeta Kosovalı Türklere çağ atlatacak çalışmalarda bulunarak, aynı anda, durmadan yazdı, yarattı, yaratıcılığını konuşturdu, yazdıklarıyla gençlere örnek oldu, Kosova’da Türkçe gazetecliğin temellerini atanlardan biri oldu, dernek çalışmalarına öncülük etti, çok fazla değer verdiği ve önemsediği öğretmen yetişrmekte muazzam işler yaptı.
Kişiliğine gelince, hakkında yazılanlarda, Süreyya Yusuf’un, derdinin bilinçli bir halktı oluşturmak gayesinin en üstte olduğu görülür. Halkı bilinçlendirmek, farklı alanlarda Kosova Türk halkına hizmet edecek, emeği geçecek yeni kadrolar yetiştirmek, bir an önce ulaşılması zaruri olan bir hedef olarak benimsediği gözlemlenmektedir.
Yaşar Nabi, Mahmut Makal, Orhan Kemal, Rıza Mollov, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nevzat Üstün, Aziz Nesin, Ömer Faruk Toprak, Necati Zekeriya gibi ünlü kalem erleriyle yazışma ve temasları, geniş çevresi olan Türk dünyasında edebiyatçıların Süreyya Yusuf’un çalışmaları, eserleri ve kişiliğine derin saygı duyduğu bir şahsiyet olduğunu gösterir.
Eserleri, Ali Ağa (1982) öykü kitabı, Yugoslavya Türk Şiiri Antolojisi (1976) şiir kitabı, Dilimiz ve Biz (1972) araştırma kitabı, Ömrümün Tek Rüyası (1972) tiyatro oyunu, Ramazan Akşamları çeviri kitabı, ö döneme damga vuran eserlerdir.
Süreyya Yusuf, bu dünyaya geleli 100 sene oldu, bu dünyaya veda edeli 46 yıl doldu.
Ünlü yazar, dil bilimcisi Süreyya Yusuf’u doğumunun 100’üncü yılında, ölümünün de 46’ıncı yılında saygı ve özlemle anıyoruz.
Ercan Kasap
25.07.2023
DENGE…
ARNAVUTLUK, 112. BAĞIMSIZLIK YILINI KUTLUYOR
KARADAĞ’IN HEDEFİ AB’YE TAM ÜYELİK
EDİRNE’DE RESSAMLAR BALKAN MİRASI “BOCUK” TEMALARINI KABAKLARA RESMETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ