a
b
b

SREBRENİTSA KURBANLARI İÇİN MOSTAR’DA ANMA YÜRÜYÜŞÜ

Bosna Hersek’teki savaşta en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının kurbanları için ülkenin güneyindeki Mostar şehrinde anma yürüyüşü düzenlendi.

Her ayın 11’inci günü Tuzla şehrinde yapılan anma yürüyüşü, bu ay ilk defa başka bir şehirde gerçekleştirildi.

Soykırımda oğullarını ve eşlerini kaybeden Srebrenitsalı anneler ile Savaş ve Soykırım Kurbanları Müzesi tarafından düzenlenen yürüyüşe, kurban yakınlarının yanı sıra Mostarlılar da katıldı.

Ellerinde soykırım kurbanlarının isimlerinin nakşedildiği yastık kılıfları ile aradan geçen 24 yıla rağmen hala kayıp olan kurbanların fotoğraflarını taşıyan grup, soykırımın asla unutulmaması gerektiği mesajı verdi.

Srebrenitsa Kadınları Derneği Başkanı Hajra Catic, burada yaptığı açıklamada, yürüyüşe çok sayıda gencin katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Oğlumu son kez 11 Temmuz 1995’te, Srebrenitsa’da gördüm. 26 yaşındaydı. Aradan geçen onca yıla rağmen ne ölüsüne ne de dirisine ulaşabildim. Korkarım bir mezarı olduğunu görmek bana nasip olmayacak.” ifadesini kullandı.

Kurban yakınlarının yıllardır sevdiklerinin bedenlerine ulaşmak için yılmadan ve yorulmadan uğraştığını vurgulayan Catic, “Oğlumun tek bir parmak kemiğini bulmaya bile razıyım. Yeter ki başında dua edebileceğim bir mezarı olsun.” dedi.

Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Jasmin Meskovic de Mostar’da böyle bir yürüyüşün ilk kez düzenlendiğine işaret ederek, “Bu yürüyüşlerin her ayın 11’inci gününde farklı bir şehirde düzenlenmesi ve Srebrenitsa’da yaşananların gözler önüne serilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Anma yürüyüşünün ardından tarihi Mostar Köprüsü’nden sembolik olarak sessiz atlayış da gerçekleştirildi.

Savaş suçlusu Sırp komutan Ratko Mladic emrindeki Sırp birliklerin, 11 Temmuz 1995’te ülkenin doğusundaki Srebrenitsa şehrine girmesinin ardından başlayan soykırımda, birkaç gün içine en az 8 bin 372 sivil

Boşnak hunharca katledilmiş, bedenleri farklı toplu mezarlara gömülmüştü.

Aradan 24 yıl geçmesine rağmen binin üzerinde soykırım kurbanının cesedine ise hala ulaşılamadı./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BATI TRAKYA’DA TÜRK AZINLIĞIN EĞİTİM SORUNLARI BİTMEK BİLMİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş