a

SİVİL KAYIT AJANSI’NA RESMİ DİLLERİ UYGULA TALİMATI

Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar (milli azınlıklar) Danışma Konseyi, hafta içerisinde Dr. Taner Güçlütürk başkanlığında toplanan Resmi Diller Çalışma Gurubu’nun hazırladığı ve (doğum belgesi, ölüm belgesi, varandaşlık belgesi, evlilik belgesi gibi) sivil kayıt ve vatandaş belgelerinde diğer resmi dillerle birlikte Türkçe ve Boşnakçanın da kullanılmasına dair talimatı içeren önergesini Kosova Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Sivil Kayıt Ajansı ve Başbakanlık çatısı altındaki Resmi Diller Komiserliği’ne gönderilmesine oybirliğiyle karar getirdi. Vatandaşların sivil kayıt belgelerini ortak merkezi bilgisayar sistemiyle yöneten Sivil Kayıt Ajansı, bir süre önce merkezi sistemden Türçe ve Boşnakça dillerinin yer aldığı sivil belgeleri uygulamadan kaldırmıştı.

Toplantıda sözü alan Danışam Konsey Üyesi ve Resmi Diller Çalışma Gurubu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk, ayrıca Prizren Üniversitesi, İpek’in “Haxhi Zeka” Üniversitesi gibi yüksek öğrenim kurumlarında, Prizren, İpek, Gilan, Dragaş, Vıçıtırın, Priştine, Mitroviça gibi çok dillerin resmi kullanımda olduğu belediyelerde, belediyelerin idari belgelerinde, belediyelerin internet sitelerinde, kamu kuruluşlarında Türkçe, Sırpça ve Boşnakçanın uygulanmadığı il ve illerin idari sınırları içerisindeki kurumlarında bütün resmi dillerin eşit haklı uygulanmasına yönelik meseleleri önümüzdeki toplantılarda ele almayı sürdüreceklerini ve bu doğrultuda bir dizi çalışma başlatacaklarını vurguladı. Güçlütürk, Kosova Radyo Televizyonu’nun açılan yeni kanalında yasayla öngörülen dillerde de yayınların başlatılması yönünde Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi olarak ısrarcı olacaklarını ve bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini ifade etti.

Şişko: “Milli kimlik ve kültürel değerlerin yaşatılabilmesi, yayıncılığın sürdürülebilmesi için bütçe ve finansman kaynakları yetersiz”

Konsey toplantısında, Kültür Çalışma Gurubunun çalışmalarından bahseden Çalışma Gurubu Başkanı Esin Şişko, kültür politikaları yanı sıra bu doğrultuda yetersiz bütçe ve finansman kaynakları hususunu görüştüklerini bildirdi. Kosova’da yaşayan diğer milli toplulukların, milli kimlik ve kültürel değerlerini yaşatabilmek, yayıncılıklarını sürdürebilmek için yetersiz mali kaynak sıkıntısıyla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Şişko, bu olanağı sağlayacak ne belli bir mali kodun ne de bir yüzdeliğin bulunmadığının altını çizdi.

Saliyi: “Yetersiz sayıda ders kitabı meselesini görüşmek için Eğitim Bakanlığı yetikilerini görüşmeye çağırdık”

Eğitim meselelerine bakan çalışma gurubu başkanı Meydin Saliyi ise, bulunduğumuz eğitim döneminde Eğitim Bakanlığının yetersiz sayıdaki ders kitabı yayımlama sorununu görüşmek üzere gelecek toplantılarına Eğitim Bakanlığı sorumlu yetkililerini davet ettiklerini açıkladı. Saliyi, son çalışma toplantılarında yüksek öğrenimde milli topluluklara yüksek öğrenimde ayrılan kontenjan sayısı konusunu da ele aldıklarını ve bu doğrultuda yetkili mercilere önerge göndereceklerini dile getirdi.

Çeli: “Kimi bakanlık ve merkezi kurumlarda azınlıkların istihdamı hala yetersiz”

İstihdam ve Sosyal meseleler çalışma gurubu başkanı Lendrit Çeli ise, yaptıkları araştırma neticesinde, kimi bakanlıklarda azınlıklara ayrılan iş yeri ile onların istihdam edilmesinde yetersizlik görüldüğünü ve bu alanda sorunların hala güncelliğini koruduğunu ifade etti. Çeli, kimi bakanlık ile merkezi kurumlarda ise istihdam oranının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Danışma Konseyi son toplantısı büyük ilgi gördü. Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi’nin son toplantısında ulusal basın-medya kuruluşları ile elçilik temsilcileri, yabancı misyon kuruluşlarının takipçileri, gözlemci ve partnör kurumların yoğun ilgisi ve iştirakı gözlendi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’NIN DIŞ TİCARET AÇIĞI BÜYÜYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel