Sırbistan’ın yenilenebilir enerji potansiyeli büyük ölçüde el değmemişliğini sürdürmesine karşın, yetkililer bu durumun değişmek üzere olduğunu söylüyorlar. Enerji Bakanlığı Genel Sekreteri Nikola Rajakoviç geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir basın toplantısında, önümüzdeki iki yıl içinde 300 ila 500 milyon avroluk yatırım sözü verdi.
Rajakoviç, bu rakamın gelecek on yıl içinde önemli ölçüde artabileceğini de sözlerine ekledi.
“Sırbistan’da yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım potansiyeli büyük ve önümüzdeki beş ila yedi yıl içinde en az iki milyar avroya eşit. Gelecek on yıl içinde, yatırım seviyesi dört ila beş milyar avroya ulaşabilir.” diyen Rajakoviç, en büyük yatırım potansiyelinin rüzgar santrallerinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Bir Sırp şirketi olan MK Group, ülkenin 5MW’lık ilk küçük rüzgar santralini Ekim 2011’den önce kurması için İtalyan Fintel Wind firması ile ortaklık kurdu bile.
Sözcü Maja Banjaliç Belgrad medyasına verdiği demeçte, “2012 yılı sonu ve 2013 başında diğer rüzgar santrallerinin de başlatılması bekleniyor. MK Fintel Wind şu anda Sırbistan’da üç farklı noktada toplam 150 milyon avroluk yatırımla dört proje geliştiriyor.” dedi.
Fakat şirket temsilcileri, karmaşık idari prosedürlerin engel oluşturduğunu ileri sürerek yetkilileri bürokrasiyi kaldırmaya çağırıyorlar.
Öte yandan ABD Büyükelçisi Mary Warlick, Amerikalı yatırımcıların sektörle ilgilendiğini, fakat devam etmek için başta elektrik satın alma ve elektrik şebekesine bağlantılar konusunda olmak üzere belli yönetmeliklerde değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. Warlick, “USAID, birlikte rüzgar enerjisine 1,5 milyar avrodan fazla yatırım getirebilecek çok sayıda yatırımcıyla birlikte çalışıyor.” dedi.
Şu anda, yenilenebilir kaynaklar yılda 4,3 milyon ton petrole eşdeğer enerji üretebilmesine karşın, söz konusu kaynaklar ülkenin enerji ihtiyacının sadece bir kısmını karşılıyor.
Yeterli paranın bulunması da önemli bir engel oluşturuyor. Ülke, hükümetin açıkladığı hedefi -2020 yılına kadar, şu anki %12 yerine enerjinin %20’sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması- tek başına tutturacak kadar büyük bir bütçeye sahip değil. Bu da dış kaynak bulunmasını şart haline getiriyor.
ÜSKÜP’TE AŞURE ZİYAFETİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.