a

Sırbistan’da ufukta enerji devrimi görünüyor

rüzgar enerjisi

Sırbistan’ın yenilenebilir enerji potansiyeli büyük ölçüde el değmemişliğini sürdürmesine karşın, yetkililer bu durumun değişmek üzere olduğunu söylüyorlar. Enerji Bakanlığı Genel Sekreteri Nikola Rajakoviç geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir basın toplantısında, önümüzdeki iki yıl içinde 300 ila 500 milyon avroluk yatırım sözü verdi.

Rajakoviç, bu rakamın gelecek on yıl içinde önemli ölçüde artabileceğini de sözlerine ekledi.

“Sırbistan’da yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım potansiyeli büyük ve önümüzdeki beş ila yedi yıl içinde en az iki milyar avroya eşit. Gelecek on yıl içinde, yatırım seviyesi dört ila beş milyar avroya ulaşabilir.” diyen Rajakoviç, en büyük yatırım potansiyelinin rüzgar santrallerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir Sırp şirketi olan MK Group, ülkenin 5MW’lık ilk küçük rüzgar santralini Ekim 2011’den önce kurması için İtalyan Fintel Wind firması ile ortaklık kurdu bile.

Sözcü Maja Banjaliç Belgrad medyasına verdiği demeçte, “2012 yılı sonu ve 2013 başında diğer rüzgar santrallerinin de başlatılması bekleniyor. MK Fintel Wind şu anda Sırbistan’da üç farklı noktada toplam 150 milyon avroluk yatırımla dört proje geliştiriyor.” dedi.

Fakat şirket temsilcileri, karmaşık idari prosedürlerin engel oluşturduğunu ileri sürerek yetkilileri bürokrasiyi kaldırmaya çağırıyorlar.

Öte yandan ABD Büyükelçisi Mary Warlick, Amerikalı yatırımcıların sektörle ilgilendiğini, fakat devam etmek için başta elektrik satın alma ve elektrik şebekesine bağlantılar konusunda olmak üzere belli yönetmeliklerde değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. Warlick, “USAID, birlikte rüzgar enerjisine 1,5 milyar avrodan fazla yatırım getirebilecek çok sayıda yatırımcıyla birlikte çalışıyor.” dedi.

Şu anda, yenilenebilir kaynaklar yılda 4,3 milyon ton petrole eşdeğer enerji üretebilmesine karşın, söz konusu kaynaklar ülkenin enerji ihtiyacının sadece bir kısmını karşılıyor.

Yeterli paranın bulunması da önemli bir engel oluşturuyor. Ülke, hükümetin açıkladığı hedefi -2020 yılına kadar, şu anki %12 yerine enerjinin %20’sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması- tek başına tutturacak kadar büyük bir bütçeye sahip değil. Bu da dış kaynak bulunmasını şart haline getiriyor.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ÜSKÜP’TE AŞURE ZİYAFETİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş