a

“SİNEMA BOSNA” BELGESELİNİN GALASI YAPILDI

Bosna Hersek sinemasını Yugoslavya, Bosna Savaşı (1992-1995) ve savaş sonrası olarak üç dönemde inceleyen “Sinema Bosna” belgeselinin galası Saraybosna’da yapıldı.

Bosna Hersek sinemasını Yugoslavya, Bosna Savaşı (1992-1995) ve savaş sonrası olarak üç dönemde inceleyen “Sinema Bosna” belgeselinin galası Saraybosna’da yapıldı.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle hazırlanan belgeselin Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonuyla Kino Meetin Point’de gerçekleşen galasına çok sayıda sinemasever katıldı.

Yönetmenliğini İsmail Furkan Yurdakul’un üslendiği belgeselin Kurgu Yönetmenliğini Muhammed Hafızoğlu üstlenirken, proje tasarımını da Abdurrahim Uysal yaptı.

Yurdakul, gösterim öncesi yaptığı açıklamada, Bosna Hersekli Yönetmen Ademir Kenovic’in “Kusursuz Çember” filminden çok etkilendiğini ve bu yüzden Bosna sinemasını belgeselle anlatmaya karar verdiğini belirterek, çekimler öncesi ekibiyle uzun bir süre Bosna sineması hakkında araştırma yaptıklarını kaydetti.

Çekim sürecinin çok olumlu ve güzel bir ortamda geçtiğini anlatan Yurdakul, Bosna Hersek’in kendine özgün bir sineması olduğuna dikkati çekti.

Yurdakul, daha önce bu alanda çalışma yapılmadığını anımsatarak, projenin asıl amacının Bosna sinemasını Türkiye’ye tanıtmak ve geleceğe tarihi bir belge bırakmak olduğunu ifade etti.

Belgeselin Kurgu Yönetmeni Muhammed Hafızoğlu da galanın Saraybosna’da yapılmasının büyük bir artı olduğunu belirterek, belgesele olan ilgiden memnun kaldıklarını dile getirdi.

Bosna Hersek filmlerinde hem Batı hem Doğu etkisi olduğunu vurgulayan Hafızoğlu, bu unsurun filmlerde görülebildiğini söyledi.

Bosna sinemasını Türk halkına tanıtmayı hedefleyen belgeselde, ünlü Bosna Hersekli yönetmenler Aida Begic, Ahmed İmamovic, Ademir Kenovic, Pijer Zalica ve Srdjan Vuletic ülke sineması ve filmleri hakkında konuşuyor. Belgesel filmde ayrıca söz konusu yönetmenlerin filmlerinden kesitlere yer veriliyor./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BM GÜVENLİK KONSEYİ KOSOVA’YI GÖRÜŞTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş