a
b
b

ŞİDDETE MARUZ KALMIŞ KOSOVALI KADINLARIN YARDIM ÇAĞRISI

 

Kosova’da İşkence Görenlerle Uluslararası Dayanışma Günü  çeşitli  törenlerle kutlandı. 2000 yılından bu yana geleneksel  halini  alan kutlamalarda, şiddete maruz kalan kadınların korunması ve topluma kazandırılması için çaba harcanoyor. Kosova’da  öncelikle  1998- 1999 yıllarındaki savaş döneminde her çeşit  şiddetin kurbanı olan kadın sayısının 8 ile 30 bin arasında değiştiği tahmin ediliyor.

Priştine’de  Avrupa Entegrasyonları Bakanlığı tarafından organize edilen kutlamada bir araya gelen kadınblar, devlet makamlarından  şiddete maruz kalmış kadınlara sahip çıkılması talebinde bulundu.

“Bizim de sesimize kulak verin”  sloganı altında şehir merkezinde toplanan yüzlerce kadın, kendilerinin de Kosova’ya katkılarının  geçtiğini hatırlattı. Günün anısını simgeleyen t-shirtleri giyen kadınlar, kutlamalar çerçevesinde kamuoyunun dikkatini çekmek için havaya yüzlerce  balon bıraktı.

Kosova’da şiddet gören kadınlara yönelik rehabilitasyon merkezinin bulunmasına rağmen, maddi olanıksızlık nedeniyle hizmet düzeyinin düşük olduğuna işaret edildi. Bu nedenle de kadınlar gün bugün şiddetin etkilerinden henüz kurtulmuş değiller.

Şiddet kurbanlarına destek amaçlı kurulan Kosova Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Feride Ruşiti, ilk sırada Kosova savaşında cinsel şidette maruz kalan kadınların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması doğrultusunda fazla bir çalışma yapılmadığını belirtti.  Devletin şiddet görmüş kadınları tam anlamıyla kucaklmadığını ileri süren Ruşiti, bu kutlamalarla, kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini kaydetti. Ruşiti, Kosova genelinde  söz konusu kadınların tedavisi için rehabilatisayon merkezleri sayısının mutlaka arıtrılmasının şart olduğunu belirterek, sayısı kabarık olan şiddet kurbanlarının bu toplumun bir parçası olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Kutlamalara, şiddet kurbanları kadınlar, halk ve bakanlar katıldı. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

HOXHAJ’DAN DAVUTOĞLU’NA DESTEK MEKTUBU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş