a

SERBEST TİCARET ANLAŞMASINA ONAY VERİLECEK Mİ?

Kosova ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Antlaşması’nın imzalanmasından bir buçuk yıl geçti. İki ülke arasında 1 yıldan fazla süren müzakerelerin ardından 2013 yılında imzalanan söz konusu anlaşma iki ülke parlamentolarından hala geçmedi.

Kosova medyalarının aktardığı TRT Arnavutça servisi tarafından hazırlanan analizde,  Kosova ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Antlaşması’nı imzalayan dönemin Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila’nın , Anlaşma’nın  Kosova’da işletmelerin gelişmesine, vatandaşların hayat standardının iyileşmesine ve yabancı yatırımların artmasına yardımcı olacağını belirttiği hatırlatılıyor.

Şimdiki Ticaret ve Sanayi Bakanı Hykmete Bajrami, Anlaşma hakkında kesin bir tutumun olmadığını belirtti. Koruma altına alınan ütün listesini görüştüklerini kaydeden Bakan Bajrami,  “Anlaşma, asimetrik bir anlaşmadır ve anlaşmadan yerli şirketler  yararlanalabilirler. Fakat şirketlerin anlaşmadan ne kadar yararlanabilecekleri belli değil” ifadesini kullandı. Bakan Hykmete Bajrami, Kosova milletvekillerinin de Kosova ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’na karşı olduklarına işaret etti.

Bazı milletvekillerinin anlaşmaya önyargı ile yaklaştığı AAK partisinden milletvekili Pal Lekaj’ın örneğinde görülüyor. Pal Lekaj, Kosova Meclisi Ticaret ve Sanayi Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile  Serbest Ticaret Anlaşması’nın Kosova ekonomisine zarar verdiğini iddia etti. Milletvekili Lekaj,  “Türkiye ile imzalanan Anlaşma, Kosova’da işletmeleri olumsuz yönde etkiledi” ifadesini kullandı. Bunun  üzerine dönemin Maliye Bakanı  şimdi ise milletvekili Besim Beqaj müdahale ederek, Anlaşmanın yürürlüğe girmediğini, dolayısiyle ekonomiye zarar verdiğini iddia etmenin mümkün olmadığını açıkladı. Pal Lekaj aldığı bu cevap üzrine “öyle mi” şeklinde şaşkınlığını dile getirdi.

Ankara’da 2013 yılında imzalanan Anlaşma’nın Kosova ekonomisi, ürünleri ile şirketlerine kesinlikle zarar vermeyeceği  açıklanmış, Kosova’da üretilen bazı  ürünlerin koruma altına alındığı kaydedilmişti.

Anlaşmanın 120 milletvekiline sahip Kosova Meclisi’nden  geçmesi için80 milletvekilin evet oyu kullanması gerekecek.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANI ÜRDÜN ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş