Kosova ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Antlaşması’nın imzalanmasından bir buçuk yıl geçti. İki ülke arasında 1 yıldan fazla süren müzakerelerin ardından 2013 yılında imzalanan söz konusu anlaşma iki ülke parlamentolarından hala geçmedi.
Kosova medyalarının aktardığı TRT Arnavutça servisi tarafından hazırlanan analizde, Kosova ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Antlaşması’nı imzalayan dönemin Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila’nın , Anlaşma’nın Kosova’da işletmelerin gelişmesine, vatandaşların hayat standardının iyileşmesine ve yabancı yatırımların artmasına yardımcı olacağını belirttiği hatırlatılıyor.
Şimdiki Ticaret ve Sanayi Bakanı Hykmete Bajrami, Anlaşma hakkında kesin bir tutumun olmadığını belirtti. Koruma altına alınan ütün listesini görüştüklerini kaydeden Bakan Bajrami, “Anlaşma, asimetrik bir anlaşmadır ve anlaşmadan yerli şirketler yararlanalabilirler. Fakat şirketlerin anlaşmadan ne kadar yararlanabilecekleri belli değil” ifadesini kullandı. Bakan Hykmete Bajrami, Kosova milletvekillerinin de Kosova ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’na karşı olduklarına işaret etti.
Bazı milletvekillerinin anlaşmaya önyargı ile yaklaştığı AAK partisinden milletvekili Pal Lekaj’ın örneğinde görülüyor. Pal Lekaj, Kosova Meclisi Ticaret ve Sanayi Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması’nın Kosova ekonomisine zarar verdiğini iddia etti. Milletvekili Lekaj, “Türkiye ile imzalanan Anlaşma, Kosova’da işletmeleri olumsuz yönde etkiledi” ifadesini kullandı. Bunun üzerine dönemin Maliye Bakanı şimdi ise milletvekili Besim Beqaj müdahale ederek, Anlaşmanın yürürlüğe girmediğini, dolayısiyle ekonomiye zarar verdiğini iddia etmenin mümkün olmadığını açıkladı. Pal Lekaj aldığı bu cevap üzrine “öyle mi” şeklinde şaşkınlığını dile getirdi.
Ankara’da 2013 yılında imzalanan Anlaşma’nın Kosova ekonomisi, ürünleri ile şirketlerine kesinlikle zarar vermeyeceği açıklanmış, Kosova’da üretilen bazı ürünlerin koruma altına alındığı kaydedilmişti.
Anlaşmanın 120 milletvekiline sahip Kosova Meclisi’nden geçmesi için80 milletvekilin evet oyu kullanması gerekecek.
CUMHURBAŞKANI ÜRDÜN ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI