a
b
b

ŞERAFETTİN SÜLEYMAN’IN “BENİM PRİŞTİNEM” KİTABININ TANITIMI YAPILDI

"benimn priştinem" kitabının tanıtımı

Priştine edebiyat severleri yeni bir kitaba kavuştu.Tarihe tanıklık  eden Kosova’nın eski Türk siyasilerinden Şerafettin  Süleyman’ın yazdığı “Benim Priştinem”kıtabının tanıtımı yapıldı.Priştine’nin geçmişinin unutulmasına  yüz tutan kitap,monografi niteliğini taşımakta.Geçmişin kültür mirası olan tarihi eserlerin teker teker yok edilmesi nedeniyle geleceğe dair derin endişelere yer verilen kitap, çok sayıda fotoğrafla da desteklenmiş.Fotoğraflarla belge özelliğini de taşıyan kitabında anılarına yer veren yazar Şeraffetin Ömer, anılarıyla dünden bügüne Priştine’yi anlatarak,delillerle Priştine’nin bilinçli ya da bilinçsiz şekilde zengin olan kültürel mirastan yoksun kaldığına dikkat çekiyor.Tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada da belirttiği gibi Şerafettin Süleyman,” “eski  olan yıkılmalı” mantığıyla, Priştine’ye, geçmisine, tarihine,kültürüne büyük zararlar verdiğini hatırlattı.Kosova Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi amfisinde yapılan  tanıtım toplantısında monografi niteliğindeki bu kitap hakkında,yazar Vehap Shita,mimar İlir Vokshi,televizyoncu Ömer Keçi,gazeteci -şair Murtaza Büşra ve yazar Mysli Gashi, övgüyle konuştular.Priştine’nin geçmişine ışık tutan “Benim Priştinem” kitabının yazarı Şerafettin Süleymen, Kosovaport’a yaptığı açıklamada,Priştine’nin tarihini, geçmişini anlatmaya çalıştığını belirterek,” özellikle 1953 yılında onaylanan kentleşme planına ve bu planın eksikliklerine işaret etmeye çalıştım” ifadesini kullandı.Gazeteci-yazar Enver Baki de kitap hakkında Kosovaport’a  yaptığı açıklamada,bu kitabın sadece tarihi  anlatan bir kitap olmadığını,aynı zamanda geçmişimizi ve bugünümüzü belirleyen bir kitap olduğunu belirtti.”Kitapta biz varız, Priştineliler var,orada Priştine’nin tarihi eserleri var, sokakları var, orada Priştine’nin geçmiş var” şeklinde konuşan Enver Baki,bu bakımdan kitabın değerinin  çok büyük olduğunu söyledi.”Kitapta yer alan eski binalar bizi gençliğimize götürüyor,oysa bugünkü yeni binalar bizi yaşlılığa taşıyor, sanırım bu bakımdan kitabın ayrı bir özelliği var” diye belirten gazeteci- yazar Enver Baki, yarın, öbürgün daha büyük değeri olacağını söyledi.

Priştine Belediyesi Kültür Müdürlüğü  ve Java Multimedia şirketinin desteğiyle  Arnavutça olarak yayımlanan kitap, maddi kaynak sağlanması durumunda Türkçe ve diğer dillerde de yayımlanabilecek.

“Benim Priştinem” kitabının müelifi Şerafettin Süleyman,1949 yılında Priştine İl Başkanı, 1963-1967 yıllarında Priştine Belediye Başkanı görevlerinde bulunmuş. Eski Kosovalı siyasilerden olan Şerafettin Süleyman,1978 -1980 döneminde Kosova Meclisi Başkan vekili, Sırbistan Sağlık Bakanlığı Sekreteri, Priştine Sosyalist Birliği Belediye Konferansı Başkanı  ve diğer görevlerde bulunmuştur. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

230 BİN İMZA PARLAMENTERLER MECLİSİ’NE TESLİM EDİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL