a
b
b

“ŞEMSEDDİN SAMİ’NİN TÜRK VE ARNAVUT KÜLTÜRÜNDEKİ ÖNEMİ”

Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde, “Şemseddin Sami’nin Türk ve Arnavut kültüründeki önemi” adlı panel ilgi gördü.

Galatasaray Spor Kulübü’nün ve Galatasaray Müzesi’nin kurucusu, aynı zamanda ilk Türk hakemi Ali Sami Yen’in babası, Arnavut asıllı Osmanlı fikir insanı ve sözlük yazarı Şemseddin Sami, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde gerçekleştirilen panelde anıldı.

Panel, araştırmacı yazar Raif Kaplanoğlu’nun yönetiminde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Rijete Sımıtçıu’nun iştirakiyle gerçekleşti. PaneleRumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Ömer Kumova, İstanbul Kosova Kültür Merkezi Müdürü Kamil Bitiş, Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ile çok sayıda akademisyen ve dernek üyesi katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Arnavut Kültür Derneği tarafından düzenlenen panelin açılışında konuşan Dernek Başkanı Muhammed Şerif, Tanzimat devri yazarlarından Şemseddin Sami’nin, Türk ve Arnavut tarihi, kültür ve edebiyatı için önemini anlattı. Şemseddin Sami’nin hem Arnavutluk hem de Türkiye için önemli bir şahsiyet olduğu vurgulanan panelde, Türk tarihi araştırmalarında yazarın ‘Kamüs-i Türki’ adlı eserinin hala önemli kaynaklar arasında olduğu ifade edildi.

Panelin ardından Bursa Göç Tarihi Müzesi sergi alanında Şemseddin Sami’nin hayatı ve eserlerini konu alan serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergi 13 Mayıs 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecek./İHA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ARNAVUTLUK’TA TÜRKÇE ÖĞRETİM PORTALI TANITILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL