a

SARAYBOSNA’DA SALGIN DÖNEMİNDE DE TÜRKÇEYE İLGİ DEVAM EDİYOR

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünce, fiziki ve çevrim içi ortamlarda verilen Türkçe kurslarına yeni dönemde 300’e yakın öğrenci katılıyor.

Bosna Hersek‘te 2009’dan bu yana faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Türkçe kurslarına ilgi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında da sürüyor.

Saraybosna YEE tarafından salgın tedbirlerine uyularak fiziki ve çevrim içi ortamlarda verilen Türkçe kurslarına yeni dönemde 300’e yakın öğrenci katılıyor.

AA muhabirine yeni başlayan Türkçe kursları hakkında bilgi veren Saraybosna YEE Tercihim Türkçe Projesi Sorumlusu Ersin Akbulut, 2020’de başlayan salgın süreciyle birlikte düzenledikleri kursların çevrim içi olarak devam ettiğini belirterek, bu yıl ise Saraybosna hükümetinin aldığı kararlar çerçevesinde yeniden dersliklerde eğitime başladıklarını aktardı.

Fiziki ortamdaki Türkçe kurslarına yaklaşık 240 öğrencinin katıldığını söyleyen Akbulut, fiziki ortamdaki derslere katılamayanlar için açtıkları çevrim içi kurslara da farklı şehirlerden 60 öğrencinin katıldığını dile getirdi.

Bosna Hersek’te salgın süreci ile birlikte devlet okullarındaki derslerin de çevrim içi yapıldığını anımsatan Akbulut, devlet okullarında da yaklaşık 8 bin öğrencinin ikinci ya da üçüncü yabancı dil olarak Türkçeyi tercih ettiğini söyledi.

Enstitünün verdiği Türkçe kurslarına olduğu gibi, “Tercihim Türkçe Projesi” kapsamında devlet okullarında seçmeli ders olarak Türkçenin tercih edilmesine de ilginin her yıl arttığını kaydeden Akbulut, “Türkiye’nin bu bölgeye yatırımları ve ilgisi arttıkça, Türkçe kurslarına ve devlet okullarında Türkçeye ilgi de her geçen gün artıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Akbulut, Bosna Hersek’te bir yıldır devam eden salgına rağmen Türkçeye ilginin azalmadığını, hatta arttığını vurgulayarak, “Şöyle bir örnek vereyim; 2021’in Ocak ayında ücretsiz olarak Tanıtım Türkçesi dersleri açtık ve derslere tam 600 kayıt aldık.” ifadelerini kullandı./AA/

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KURTİ’DEN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR MEKTUBU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş