a

SALGININ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Maske, karantina, kısıtlamalar. Tedbirler insan psikolojisini derinden etkiliyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 salgın sürecinde; kalabalık ortamlara girmekten kaçınma ile başlayıp yüz yüze iletişimin kesintiye uğraması, stres ve kaygı düzeyindeki şiddetli artış ile yeni bir hayat düzenine geçildi.

Kosovaport’a konuşan Uzman Pskikolog ve Psikoterapist Enver Çesko, salgının sosyal, psikolojik ve bilişsel açıdan insanın dengesini bozduğunu belirterek, en çok kayg ve depresyonun görüldüğünü ifade ediyor. Çesko, insalarda kaygının yüzde 48 oranında attığını ve izolasyonda olan kişilerde depresyon görülme oranının arttığını belirtiyor.

Koronavirüse yakalanan insanların çok daha kaygılı olduğu görülmüştür. Salgın birçok kişide ölüm korkusunu da artırmış durumda.

Uzman Pskikolog ve Psikoterapist Enver Çesko, bu kişilerin panik ve kaygıya düşmemesi gerektiğini söylüyor.

“Bu süreçte danışanlarımda ölüm korkusunun arttığını gözlemledim. Daha hassas insanlarda bu korku daha çok gözlemleniyor. Hassas kişiler daha çabuk kaygı ve paniğe kapılabiliyorlar. Tüm bunların altında da korku yatıyor. Bu korkuyu yönetmenin en iyi yolu kabullenmektir. Korkumuzu kabul ederek bu durumu yönetebiliriz. Kaygı ve depresyonun önüne geçebilmek adına, Covid-19’a yakalanmış ve evde tedavi gören kişilerin tüm dünyadan dışlanmış hissetmesine engel olmalıyız. Ev ortamında izolasyonda olan kişilerle maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak iletişime devam etmeliyiz. Koronavirüse yakalanan kişi dışlanmış hissederse, depresyona girebilir ve iyileşme süreci uzayabilir.”

Salgın döneminde aile problemleri artarken, çocuklar üzerinde bıraktığı etkinin de oldukça fazla olduğu gözlendi.

Uzman Pskikolog ve Psikoterapist Enver Çesko, “Gençler, arkadaşlarıyla çok kısıtlı saatlerde görüşebiliyor ya da hiç görüşmüyor. Bu da beraberinde ekran üzerinden sosyalleşmeyi getiriyor. Çocuklar saatlerce odalarına kapanarak bilgisayar oyunu oynuyor. Çocuklar sosyalleşemediği için şiddete meyilleri de artıyor. Ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Çünkü çocuklar arasında da şiddet olayları artıyor” diyor.

Corona virüsü salgını toplumun dezavantajlı gruplarını ve engelli vatandaşları da etkiliyor.

Uzman Pskikolog ve Psikoterapist Enver Çesko, engelli bireylerde durumun daha da zor olduğunu belirtiyor. Çesko, “engelliler normal hayatta da oldukça büyük zorluklar yaşıyor. Salgın dönemi onlar için çok daha zorlu. Sosyalleşemedikleri ve uzun süre kapalı kaldıkları için saldırganlaşabiliyorlar ve öfke artışı olabiliyor. Bazı aileler bunu farketmeyebiliyor” diyor.

Peki, bu travmayı nasıl atlatacağız?

Uzman Pskikolog ve Psikoterapist Enver Çesko, tedbirler çerçevesinde umudmuzu hiçbir zaman kaybetmememiz gerektiğini belirterek, “bağışıklık sistemimizi güçlü tutarsak umudumuz artar, umudumuz arttıkça hareket etmeye başlarız. Hareket etmeye başladıkça da sosyalleşmeye başlarız. Burada önemli olan, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, sağlıklı beslenme, egzersiz ve uyku düzeni oluşturmak. İş hayatımızdaki stresi de yönetmeyi öğrenmeliyiz. Aile bağlarımızı koparmadan telefonlar üzerinden iletişime devam etmeliyiz. Salgın elbette geçecek. Ancak, bu yeni yaşam koşullarına ayak uydurup, bu salgından ders çıkarmalıyız” diyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BULGARİSTAN’IN YENİ PARLAMENTOSU İLK GENEL OTURUMUNU YAPTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş