Geçenlerde yitirdiğimiz şair, yazar, gazeteci, kültür işçisi Suphi Mazrek’e dün(04.03.2020 Çarşamba) Mamuşa’da Anma Töreni düzenlendi. Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Mamuşa “Anadolu” İlkokulu organizasyonuyla gerçekleşen Anma Töreni’nde Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Mamuşa Belediye Başkan Yardımcısı Hilmi Şala, Mamuşa Belediye Meclis Başkanı Buyar Mazrek, TSK Komutanları, Mamuşa Belediyesi müdürleri, Mamuşa “Anadolu”İlkokulu Müdürü Milazim Krasniç, Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, Doğru Yol Derneği Başkanı Nevzat Şundo, Mamuşa Aşıkferki Derneği Başkanı Nahit Bütüç, Mamuşa İşadamları Derneği Başkanı Samidin Taç, Mamuşa Spor Başkanı Lütfü Mazrek, gazeteci ve yazarlar İskender Muzbeg, Aziz Serbest, Reşit Hanadan, Yunus Şimşek, merhum Suphi Mazrek’in ailesi ve yakınları, öğretmenler, basın mensupları, öğrenciler ve çok sayıda katılımcı hazır bulundu.
Tören merhum Suphi Mazrek ve İdlib’de şehit düşen Mehmetçikler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Yunus Şimşek’in sunduğu anma Töreni’nde bir konuşma yapan Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Suphi Mazrek’in çalışkanlığına, alçak gönüllülüğüne ve Mamuşa’da dolayısıyla Kosova’daki Türk kültür ve sanat dünyasına büyük katkı sunduğunu belirtti.
Mamuşa “Anadolu”İlkokulu Müdürü Milazim Krasniç, bu anma saatinin düzenlenmesi için Kosova Türk Yazarlar Derneği’ne teşekkür etti, Suphi Mazrek için görüşlerini dizelerle dile getirdi.
Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç diğerleri arasında şunların altını çizdi:
“Bugün burada sizden ve bizden biri olan, ama hep insan olabilen, bir sözle onlara adam gibi adam dediğimiz birini anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. O, sizin ve bizim sevdiğimiz, saygı duyduğumuz, sevgili dostumuz, şairimiz, gazetecimiz, kültür adamımız Suphi Mazrek’ti.
Onu burada, Mamuşa’da 5 Şubat’ta ebediyete uğurlamıştık..Demek ki bir ay olmuş. Rahatsız olduğunu biliyorduk, ama gençti, bu hastalığın üstesinden gelir diye ummuştuk.
Olmadı. Bir gün hepimizin gitmek mecburiyetinde kalacağımız, o sonsuz, geri dönüşü olmayan yolun yolcusu oldu…
Evet, hastaydı, yorgundu, bitkindi ama bir yandan da umudunu yitirmemişti. Eşini, yakınlarını, sevdiklerini bu cesaretli, pozitif içerikli dizelerle herkesi karamsarlığa kapılmama çağrısında bulunuyordu adeta.
“Dert etme sen
Kapımızı mutluluk çalar bir gün…”
Ancak, bu kez de yenen kader oldu.
Ölümü ardından vurguladığım gibi o:
“Hep suskun, hep mütevazi, hep çalışkan ve şiiri hep çok seven biriydi…”
İster taziye için Konak’a gelenler, ister camide kılınan cenaze namazına katılanlar, ister de
Mamuşa kabristanında toprağa verilirken, orada bulunan herkes, merhum Suphi Mazrek’in güzel
bir insan, saygın bir aydın, şiire düşkün bir şair, toplumuna yararlı bir birey olduğunu dile getirdi.
Dilini sevdi, yaşamayı sevdi, Kosova’yı sevdi, anavatan Türkiye’yi sevdi, en çok insanları sevdi.
Onlara inandı, güvendi, dostluk ilişkileri saf, tertemizdi…
Verilen görevleri, sorumlulukları en iyi bir şekilde yerine getirdi…”
Mamuşa Aşık Ferki Derneği Başkanı Nahit Bütüç’e göre, Aşık Ferki Derneği’nin en parlak dönemi Suphi Mazrek’in başkanlığında gerçekleştiğini söyledi.
Anma Saati’ne katılan “Doğru Yol” TKSD Başkanı Nevzat Şundo,
Suphi Mazrek’in çevresinde sevilen bir şair olduğunu, kendisiyle her dönem iyi ilişkiler içinde olduğunu söyledi. Şundo, Suphi Mazrek’in Doğru Yol’un toplantılarını hiçbir zaman kaçırmadığını, ayrıca, Mamuşa Aşık Ferki TKSD başkanlığını yaparken hep birlikte işbirliği yapıldığına vurgu yaparak, onun işbirliği konusunda da örnek bir yönetici olduğunun altını çizdi.
Anma Töreni’nde hazır bulunan Aziz Serbest, Suphi Mazrek’le uzun yıllara dayanan arkadaşlığının olduğunu, Tan Gazetesi’ne gelerek şiirlerini getirdiğini ve hiç ara vermeden şiir yazdığını belirtti. Serbest, Suphi’nin Doğru Yol edebiyat kolunun düzenlediği tüm etkinliklere severek katıldığını ve Türkçemize katkısının büyük olduğuna dikkat çekti.
Kosova Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı
İskender Muzbeg’in yaptığı konuşmasından bir bölüm: “…Suphi Mazrek kendi şiirlerinde – şiirin konusu ne olursa olsun- ister özgürlük, yiğitlik, kardeşlik, birlik olsun, ister de aşk, yalnızlık, mutluluk veya mutsuzluk olsun, o, bize bıraktığı şiirlerde her zaman doğa ve kır güzelliklerini dile getirip oraları sevdirmek amacını gütmektedir. Aşkı yazarken köyünden söz açmakta, yalnızlığı dile getirirken doğum yerine bağlılığını ön plana çıkarmakta; ayrılıktan dem sürerken bile köyünün deresinden, “derenin dalgacıklarından” bahsetmektedir “sen varsın gözlerimde/seninle daha güzel bu aşk/köyümün suyunu, havasını sevdim / orada doğdum, orada büyüdüm” dercesine…”
Reşit Hanadan’ın konuşmasından özet:
“Merhum Suphi Mazrek komşumuz olurdu. Çocukluğundan beri tanırdım. Okumayı çok severdi. Ben 1981 yılında Priştine’de çıkan Tan gazetesinde çalışmaya başladıktan sonra dostluğumuz daha da ilerledi. Şiir yazıyordu. Şiirleri gazetede yayınlanınca buna çocuklar gibi seviniyordu. Ardından gazetemize Mamuşa’dan çeşitli konularda haberler, röportajlar, da göndermeye başladı. Bunları hiçbir maddi karşılık beklemeden yapıyordu. Onun sayesinde Mamuşa her yönüyle tanıtılıyordu. Şiir kitabı yayınlanınca buna çok sevinmişti. Yayınlanmamış birçok şiiri var. Bunların derlenip kitap haline getirilmesi iyi olur. Kendisi artık aramızda olmasa da şiirleriyle yaşayacak.”
Anma töreni’ne bir yazı gönderen Dr. Taner Güçlütürk diğerleri arasında şunları diyordu:
“Edebiyatımızın sessiz, sade, güler yüzlü şairiydi. Kendisini gazetecilik yıllarında tanıdım. Redaksiyonumuza heyecanla haber getirirdi Mamuşa’dan. Elyazısıyla. Bilgisayara geçirirken haberini, metnin redaksiyonu bitinceye kadar başımızda dururdu dopdolu tebessümüyle yanımızda. Kul kusurunu bütün mütevaziğiyle, kocaman gülüşüyle kabullenirdi. Gönül koymazdı, kırılmazdı, alınganlık yapmazdı müdahalemize haber metnindeki hatalarına ve dostane şakalarımıza. Ve sonra kahkahayı hep beraber patlatırdık muhabbet arasında. Edebiyat buluşmalarımıza şiirini kapmış, heyecanla koşardı aramıza. Türk şiirine, Türk basın-yayınına değerli katkılar sunmaya çalıştı kendi dağarcığıyla. Çalışkandı, yardımseverdi, misafirperverdi. Olduğu gibiydi, içi dışı bir! Ne kimseye bir kötülüğü dokunduğunu, ne de bir yanlışını işitmedik yaşamı boyunca…”
Sanatçımız Yunus Şimşek ve öğrenciler:Sümeyra Mazrek, Duygu Aydın, Nasibe Mazrek, Selda Morina ve İrem Mazrek de Suphi’nin şiirlerini katılımcılarla paylaştılar.
Onu hep güzel bir insan, güler yüzlü şair, aydın olarak anımsayacağız…Ruhu şad olsun!/Z.Beksaç/
“VETEVENDOSJE’YE YÖNELİK ULTİMATOM SÖZ KONUSU OLAMAZ”
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI