Corona virüsü bitmeden dünya yeni bir virüsle karşı karşıya kaldı. Kısa sürede Avrupa’nın birçok ülkesinde ortaya çıkan Maymun Çiçeği hastalığı Kosova’da da endişeye neden oldu. Tedirginliğe neden olan hastalıkla ilgili Sağlık Bakanlığından açıklama geldi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarında 100’den fazla vakanın görüldüğü Maymun Çiçeği virüsüne yönelik gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi. Kosova’da Mamymun Çiçeği virüsüne yönelik herhangi bir şüpheli vakaya rastlanmadığı beliritilirken, konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü ile de devamlı iletişim halinde oldunduğu kaydedildi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?
Maymun çiçeği hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen nadir bir hastalıktır. CDC’ye göre virüs ilk olarak 1958’de araştırma maymunlarının kolonilerinde keşfedildi.
Virüsün insandaki ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. CDC, bugün çoğu maymun çiçeği enfeksiyonlarının hala orada meydana geldiğini, ancak hastalığın diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerinde de bildirildiğini söyledi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
Monkeypox genellikle kemirgenler gibi enfekte hayvanlardan insanlara yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü , insandan insana bulaşmanın mümkün olduğunu ancak daha az yaygın olduğunu belirtiyor. Virüs ayrıca kontamine (Enfeksiyon etkeninin vücut yüzeyi, eşyalar veya su, gıda gibi maddeler üzerinde bulunması) malzemeler yoluyla da yayılabilir.
CDC, bazı uzmanların Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelense de, maymun çiçeği hastalığının ana taşıyıcısının hala bilinmediğini söyledi.
Yüksek ateş, terleme, sırt ve kas ağrısı, halsizlik gibi semptomlara ek olarak yüzde ve genital bölgede kabarcıklar ve döküntüler görülebiliyor. Enfekte olduktan 6 ile 13 gün içinde ortaya çıkan belirtiler, 2 ila 4 haftaya kadar sürebiliyor. Ağır vakaların büyük bir kısmı ise çocuklarda görülüyor. Genelde enfekte olan kişilerde hafif semptomlar görülürken, bağışıklığı düşük kişiler virüsten daha fazla etkileniyor.
Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı doğrudan etkili bir aşı bulunmuyor. DSÖ verileri de çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bunun dışında tedavi için antiviral ilaçlar ve tedaviler de etkili oluyor.
BOSNA HERSEK’TE MUHALEFET ORTAK ADAY ÜZERİNDE BİRLEŞTİ
NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE, TÜRKİYE ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
BOSNA HERSEK’TE “DEVLET GÜNÜ” TÖRENLERLE KUTLANDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK