a
b
b

RUMELİ’DE TÜRKÜLERİN EFENDİSİ ALUŞ NUŞ

Prizrenli  müzisyen, müzikolog, ses sanatçısı ve şair Aluş Nuş’a, müzik sanatında verdiği büyük emeklerinin tercümanı olacak anlamlı bir sıfat bulmak oldukça zor. Kendisine parlayan sanat yıldızı, mükemmel usta, yorulmaz sanatçı sıfatları verilebilir. Hepsi de geçerlidir.

Çünkü Aluş Nuş, bugüne kadar  yüzlerce besteye imza atarak, özgün bestelerine sazı ve sesiyle hayat vermi,ş eşsiz bir sanatçı, bir bestekardır. En büyük özelliklerinden biri de besteleri ve güftelerini Prizren  şivesiyle  seslendirmek olmasıdır.

Kosova’da Türk müziğine 6o yılını veren sanatçı çok sayıda müzisyen yetiştiren, sayısız beste yapan, eserleri TRT repertuvarına giren bu topraklarda eşine az raslanır bir sanatçıdır. Kosova ve dışında ödüllü sanatçı olan Nuş, bu topraklarda Türk müsükisini, sazı, sesi, güfte ve  besteleriyle yaşatmaya devam ediyor.

Geçen gün, yıllar önce kurduğu ve başkanı olduğu Balkan Türk Müziği Derneği’nin mekanında değerli çalgıcıların meşk etmelerinin  sosyal medya sayfasında canlı  paylaşımlarının birini izledim. İnanın çok keyf aldım.

60 yıllık sanat yaşamına sığdırdığı yüzlerce konserlerinden birini canlı izlermiş  gibi oldum. Çok zevk verici idi. Bu kadar büyük bir tutkuyla, aşkla, zevkle Türk müziğini kucaklayan Aluş Nuş gibi sanatçıların sayısı,  Balkanlarda yani Rumeli’de ne yazık her heçen gün azalıyor.

Yıllardır Prizren belediyesinde memurluk yapan Aluş Nuş hiçbir zaman müzikten kopmadı. Bu topraklara özgün türküleri unutulmuşluğun pençesinden kurtardı,  besteleriyle  olduğu kadar, Rumeli türküler yelpazesini seslendirdiği Prizren şivesiyle daha da zengin kıldı.

Rumeli türkülerini derleyen Aluş Nuş, bu çalışmalarını topladığı “Rumeli Tüküleri” adlı kitabı ile 1988’de Priştine’de çıkan ve 1999 da yayın hayatı sona erdirilen Tan gazetesinin Süreyya Yusuf Ödülü’ne layık görüldü. 1994 yılında  mizah içerikli  taşlama şiirlerinden oluşan “Cümbüş” isimli  kitabı, 1997 senesinde “Taşlamalar” isimli bir şiir kitabı çıktı.

Solistliğini yaptığı eski Priştine Radyosu’nda, Kosovalı ünlü üstad udi Rasim Salih’in öncülüğünde bir kamu yayın kurumu olan Priştine Radyo Televizyonu (PRT) bünyesinde Türk Sanat ve Halk Müziği orkestrası ile birkilte 1964 yılından 1999 yılına kadar  yüzlerce Türkçe eseri seslendirerek kayıt altına aldı.

Bugün 76 yaşında olan değerli sanatçı Aluş Nuş, 1995 yılında Prizren’de  Türk öğrencilerine Türk Sanat Müziği öğretmek üzere Türk Müziği Konservatuarı kurdu.

Günümüzde Balkan Türk Müziği Derneği’nde aynı misyonunu sürdürüyor. Bu dernekten çıkan genç müzisyenler ve ses sanatçılarına geleceğin yeni bestekarları olarak da rahatlıkla bakılabilir. Genç müzisyenlerin bu ilhamı kıymetli sanatçı Aluş Nuş’tan almamaları mümkün değil.

“Rumeli Türküsü”, “Kaynanamdır Moderno”, “Ayşe, Leppe”, “Yağmur Bozdu Havayı” ve nice kalıcı müzik eserleri, Aluş Nuş’un Balkanlarda en üretken güfte  ve beste yazarı konumuna getirmiştir.

Farklı tarzıyla türkülere mizah katarak Aluş Nuş’un eserleri, bu topraklarda çok sevilen türküler olmuştur.

Bu özellikleriyle usta sanatçı Aluş Nuş Rumeli’de türkülerin efendisidir hiç şüphesiz.

Ercan Kasap

12.03.2023

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KURALSIZLIĞIN İNTİKAMI…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL