Türkiye Cumhuriyeti, halkı ve kurumlarıyla yıllardır hep Kosova halkı ve devletinin yanında oldu. Hem savaş öncesi, hem savaş esnası, hem de savaş sonrasında…
Mehmetçik 1999 yılından bu yana Kosova’da Nato bünyesinde güvenlik, istikarar ve huzuru korumak misyonunda yer alıyor.
Türkiye, kendini hep hisettirdi, destekleri ve yardımlarıyla…Kosova halkına omuz vermeyi, güçlenmek yolunda itiş gücü olmayı, bir görev olarak belledi.
Bu dün böyle idi, bugün de…
Türkiye devleti, Kosova ordusu olarak tanımlanan Kosova Güvenlik Kuvvetleri’nin savaş sonrasında kurulma sürecinde güçlü bir şekilde yer aldı. Maddi ve manevi destek sağladı.
Beş bin aktif ve üç bin yedek olmak üzere sekiz bin askerden oluşan ve kısa adı FSK olan Kosova Güvenlik Gücü ya da Kuvvetleri’ne Türkiye tarafından” Cobra”, “Akrep”,” Kirpi”, “Vuran” gibi Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlardan bazıları bağışlandı ya da satın alınmaları için milyonlarca Euro hibe edildi.
FSK asker ve subayları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en iyi askeri akademelerinde eğitildi. Kosova’nın ilk uçak ve helikopter pilotları Türkiye harp okullarından çıktı.
Bir başka deyişle Türkiye yıllardır Kosova’ya askeri destek sağlıyor.
Gelgelim, çok etnikli askerlerden oluşan Kosova Güvenlik Kuvvetlerinde yüzde 5’lik kontenjan, azınlıktaki toplulukların mensuplarına ayrılmıştır.
FSK’ın eski Komutanı General Kadri Kastrati, 2013 yılında Kosova’yı ziyaret eden o dönem Türkiye Genel Kuırmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e, Kosova Güvenlik Gücü bünyesinde toplam sayıdan yüzde 2,6’sının Kosovalı Türklerden oluştuğunu açıklamıştı.
FSK’da asker olarak görev yapan Kosova Türklerinin sayısı, Kosova Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre (23.01.2022) 57’dir. Kosovalı Türklerin, Kosova Güvenlik Kuvvetleri’nde yer alma oranı yüzde 1.39’dur. Zira bu sayıdan yarısının Türkçe bilmediği konuşuluyor. Yani azınlıktaki topluluk kontenjanı içinde Türklerin yerine kendine Türk diyen ama Türkçe bilmeyen Arnavutlar alınıyor.
Bu durum karşısında da hiç kimse sesini çıkartmıyor.
Kosovalı Türklere reva mı bu?
Kosova’da 1951 yılından bu yana kesintisiz olarak yapılan Türkçe eğitim, yıllardır çözülemeyen sorunlarla boğuşmakta. Ders kitapları, Türkçe eğitimde görülen sıkıntıların başında yer alıyor. Geçen yıl 71’inci yılını dolduran Türkçe eğitimde ders kitaplarının eksikliği devam ediyor. Eksik olan kitaplar basılmıyor, ders kitapları Türk öğrencilerine ulaştırılmıyor, hatalı kitaplarda düzeltmeler yapılmıyor. Yardımcı ders kitapları basılmıyor.
Kosovalı Türk öğrenciler, daha iyi bir eğitimi sağlayacak eşit destek ve olanaklardan mahrum kalıyor.
Kosovalı Türklere reva mı bu?
Priştine devlet üniversitesinin fakültelerinde azınlık topluluklarının üniversite adaylarına kontenjan sağlanmakta. Her yıl aynı sıkıntı yaşanıyor. Kosovalı Türklerin yerini, Türklük belgesini yasal olmayan yollardan sağlayan Arnavut öğrenciler almakta. Bu soruna kalıcı çözüm getirilmesi için Eğitim Bakanlığı, savcılık gibi devletin ilgili kurumları herhangi somut bir tedbir almıyor.
Kosovalı Türklere reva mı bu?
İstihdam’da önemli bir mesafe alındığı söylenemez. Bu sorun Kosova genelinde de kök salmış durumda. Tüm işsiz Kosovalıların ortak derdi istihdam. Sıkıntı, azınlıktaki topluluk mensuplarının devlet organlarında istihdam edilmesi için belirlenen yüzde 10’luk payın hayatı geçerilmemesi. Anlayacağımız gibi bu kuralın gerçekleşmesi hususunda da bir eser yok.
Kosovalı Türklere reva mı bu?
Kosova’da 1999 yılına kadar resmi dil olan Türkçe bugün Prizren, Mamuşa, Priştine, Mitroviça, Vıçıtırın, Gilan belediyelerinde resmî statüye sahiptir. Ancak Türklerin en kalabalık olduğu Prizren dahil bu belediyelerde Türk dilinin kullanımı, bürokratik engellerden dolayı sekteye uğramakta, Dil Yasası uygulanmamaktadır.
Kosovalı Türklere reva mı bu?
Kosova’nın asli unsuru olarak en sadık halkı, Kosova’nın bağımsızlığının en büyük destekçisi, Kosova’nın kalkınması ve gelişmesi için her çeşit gayret gösteren azınlıktaki topluluk olarak bu tablo, gerçekten Kosovalı Türklere reva mı ?
Ercan Kasap
23.01.2023
DERNEKLERİMİZ…
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI