a

RESTORASYONU BİTİRİLEMEYEN  TARİHİ OSMANLI CAMİSİ  

2013 yılında bitmesi planlanan ve Priştine’de  Çarşı Camisi olarak bilinen tarihi Sultan Murat Camisi’ndeki restorasyon çalışmaları hala bitmedi. 213 yılında restorasyon çalışmaları duran caminin durumu içler acısı bir hal aldı. 4 yıldır bir bölümü harabeyi andıran cami, Kosova’da Osmanlı’dan kalan en eski tarihi eser.

Caminin restorasyonunu üstlenen Priştine Belediyesi tarafından Kosova basınına yapılan yazılı cevapta, caminin, belediyenin önceliklerinden bir olduğu ve camide durmuş olan restorasyon çalışmalarının sonlandırılması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile işbirliği yapılması girişimin başlatıldığı belirtildi.

TİKA tarafından bu yönde bir açıklama olmamasına rağmen, Tarihi Eserleri Koruma Enstitüsü (İMMK)  Müdürü Agim Gërguri Kosova medyasına yaptığı açıklamada, Sultan Murat Camisi’nde restorasyon çalışmalarının bu yıl içinde devam etmesi için TİKA ile görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Belediye ile İMKK arasında imzalanan anlaşma uyarınca, Priştine belediyesinin 562 bin Euro tutarında fon sağladığını, ancak bu tutarın caminin restorasyonu için yeterli olmadığını kaydeden Gërguri, camideki restorasyon çalışmalarının yüzde 85’nin bittiğini, restorasyon çalışmalarının sonlanması için TİKA ile irtibata geçtiklerini  iddia etti.

Çarşı Camisi olarak bilinen Sultan Murat Camisi  1389  yılında Osmanlı ordusunun Sırp ordusunu mağlup ettiği Kosova Meydan Muharebesi’nde şehit düşen Sultan Murat Hüdavendigar’a hasredilmiş cami olarak  1393 yılında inşat edildi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SIRP MİLLİYETÇİLERDEN SREBRENİTSA PROVOKASYONU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş