a
b
b

REŞİT HANADAN’IN ROMANCILIĞI HAKKINDA İNCELEME KİTABI YAYINLANDI

Kosovalı Türk şair ve yazarlar son dönemlerde eserleriyle Türkiye’de de gündeme geliyorlar. Bu gerçeği eserlerinin yanı sıra yaratıcılıkları hakkında yayınlanan bilimsel araştırma ve inceleme türündeki çalışmalar da gözler önüne seriyor. Öykü ve roman yazarımız Reşit Hanadan’ın Ankara’da faaliyet gösteren Bengü Yayınları arasında geçen günlerde çıkan “Reşit Hanadan’ın Romancılığı” adındaki araştırma -inceleme kitabı da bu tür yayınlardan birini oluşturmaktadır.

Yasin Yavuz tarafından kaleme alınıp Bengü Yayınları arasında gün yüzünü gören 270 sayfalık söz konusu inceleme kitabında Kosova Türk edebiyatının tarihi gelişimiyle birlikte yazarımız Reşit Hanadan’ın edebi yaratıcılığı üzerinde durulurken “Sel”, “Taş Yerinde Ağırdır”, “Başka Olur Rumeli’ni Harmanı “ve” Elveda Hüdavendigar Diyarı “ adlı romanları dünyaca tanınmış  Fransız roman kuramcısı Lucien Goldmann tarafından geliştirilen oluşumsal yapısalcı eleştiri teorisi çerçevesinde zaman, mekan , kişiler bağlamında ayrıntılarıyla ele alınıp incelenmektedir.

Kitabın tanıtım yazısında şu görüşlere yer veriliyor:

“Reşit Hanadan için sanat insana dair her ne var ise, onu anlatmaktır. O, insanın doğasında bulunan kıskançlık, cinsellik, aşk ve diğer  duygu ve düşüncelerin edebiyata taşınabileceği kanısındadır. Hanadan bunlarla da yetinmez, insanın ışında, çevresinde gelişen savaş ya da göç gibi toplumsal konuların da edebiyat düzlemine taşınabileceğine inanmaktadır. Reşit Hanadan romanı tıpkı Stendhal gibi, yol boyunca gezdirilen bir ayna olarak görmektedir.”

Kosova’daki Çağdaş Türk edebiyatının  Kosova dışında da tanıtılması söz konusu olduğunda büyük önem taşıyan bu inceleme kitabının Türkiye’deki bilim ve edebiyat çevrelerinde ilgi görmesi bekleniyor. /m.mazrek/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

HARADİNAJ: VİZE MUAFİYETİ KARARI BEKLİYORUZ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL