a

PRİZREN’DEKİ KONSOLOSLUK BİNASI ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ardından Türkiye Cumhuriyeti Kosova’da ilk Başkonsolosluk binasını açtı. Kosova’nın güney bölgesinde yer alan ve Kosovalı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Prizren’de 1 Eylül itibari ile çalışmalarına başlayan Başkonsolosluk ‘ta, teknik çalışmalar da tamamlandı ve Başkonsolosluk binası hizmet vermeye başladı.

Başkonsolosluğun çalışmalarına başlamasıyla birlikte Kosovalı üst düzey siyasi ve Türk Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri tarafından tebrik ziyaretlerini kabul eden Başkonsolos Selen Evcit, Türkiye’nin daima Kosova halkının yanında olacağını ifade etti. Başkonsolosluk binasında ilk demecini DHA’ya veren Başkonsolos Evcit, 5 ay süren tadilat süreci ardından Başkonsolosluğun çalışmalarına başladığını ifade etti. Ecvit, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’nın Prizren şehrinde ilk Başkonsolosluğunu açtığını söyledi. 18 Nisan tarihinde Türkiye’den gelecek olan üst düzey heyet tarafından resmi açılışın yapılacağını söyleyen Evcit, Prizren bölgesinin Türkiye Cumhuriyeti açısından çok büyük önemi olduğunu ve yaklaşık 18 bin soydaşın bu bölgede yaşadığını ve daha yakın olmamamız için geliştirdiğimiz bir siyaset olduğunu belirtti.

Kosova, Türkiye açısından çok önemli bir bölge

Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkanlara yönelik ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Başkonsolos Evcit, 18 bin soydaşın bu bölgede yaşaması Kosova’yı Türkiye için çok önemli bir ülke haline getirdiğini belirtti. Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’yı ilk tanıyan ülkelerin başında olduğunu hatırlatan Evcit, ‘Türkiye’nin Kosova’da Büyükelçilik binası ardından ilk Başkonsolosluk binasını Prizren’de açması Türkiye’nin Kosova’ya verdiği değeri gösteriyor’ şeklinde konuştu.

Türk yatırımcılar Kosova’ya gelmeli

Başkonsolosluk çalışmaları süreci çerçevesinde çok sayıda işadamıyla görüşme fırsatı bulunduğunu belirten Evcit, Türk yatırımcıların Prizren’e yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Prizren’in Türkiye’de pek fazla bilinmediğini söyleyen Evcit, Türkiye’de bu farkındalığı artması gerektiğini söyledi. Kosova’nın güney bölgesi olan Prizren ve Mamuşa’yı ne kadar tanıtırsak iş adamlarının daha çok ilgi göstereceğini ifade etti./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI DAMKA BOSNA MİLLETVEKİLİNİ KABUL ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş