a
b
b

PRİZREN’DE ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİ

prizren

Kosova’da ilk defa uluslararası müzik festivaline ev sahipliği yapıyor. Dünyanın birçok ülkesinden ünlü gurupların katıldığı festival Sırbistan  da 6 grup ile katılıyor.

50 saat aralıksız müzik kapsamında düzenlenen festivale Kosova’nın yanı sıra dünyanın bir çok yerinden dinleyiciler katılıyor. Savaştan sonra uluslararası birçok festivale ev sahipliği yapan Prizren’de gerçekleşen müzik festivali için 4 ayrı sahne kuruldu. “Ngom Fest” adı altında başlayan müzik festivali toplam 3 gün sürecek.

26 müzik grubu ve 10 Avrupalı ünlü DJ’in sahne aldığı festivalde, Kosova’nın çeşitli yerlerinden Türk, Boşmak ve Rom gibi topluluklardan oluşan müzisyenler, Pop yıldızları da ilk defa Şadırvan’da sahne alıyor.

Prizren’in Şadırvan, Akdere ve Maraş bölgelerinde kurulan dev sahnelerde ayrı ayrı müzik gurupları yer alıyor. Değişik müzik grupları ve alternatif DJ’ler Akdere’de, Maraş sahnesinde de yerel ve dünyaca ünlü DJ’ler sahne alırken dördüncü sahne ise elektronik müzik severler için Key olarak bilinen dere kenarındaki yerde sahne alıyorlar.

“Ngom Fest” Festival öncesi festival gönüllüleri şehri temizleyerek, fidan diktiler. Sırbistan’dan gelen Çevre Gönüllüler ise bu faaliyetlerle, çevrenin korunmasına ve yaşadığımız çevrenin temizliği konusuna dikkati çekmek istiyor.

Festivale katılan Kosovalı ve Sırbistan’dan gelen Sırplar, festivalin iki ülke arasında köprü görevi üstlendiğini söylediler. Türkiye’de eğitim gören Arnavut asıllı Dafina Alişani, bağımsız Kosova’nın halen dünyanın birçok bölgesinde tanınmadığını ancak böyle büyük festivallerle Kosova’nın sesini duyurabileceğini vurguladı.

Levent Bütüç ise ekonomisi çok kötü olan Kosova’da böyle bir organizasyonun gerçekleşmesi Kosovalı gençlerin için büyük bir moral olduğunu söyledi.

Festivalde sahne alan Türk asıllı Sezgin Curci de ilk kez düzenlenen festivalin çok başarılı olduğunu ifade etti.

Eşiyle festivale Priştine’den gelen Blerim Krüzei de Kosova’nın en tarihi yeri olan Prizren’de böyle bir festivalin gerçekleşmesi Kosova’nın tanıtımı açısından çok büyük bir organizasyon olduğunu belirtti.

1999 yılındaki savaş sonrası Sırbistan  ile Kosova arasında yaşanan siyasi krize karşın kültürel faaliyetler bu tür gerilime engel tanımıyor. Festivale Sırbistan ‘dan gelen Milica Miloviç, ilk kez gerçekleşmesine rağmen festivalin çok başarılı geçtiğini ve Kosova’nın çok güzel bir yerinde de olmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Bu festival Sırbistan’da 6 gurubun katılması Sırbistan ile Kosova arasında var olan sorunlara olumlu anlamda köprü oluşturacağına inandığını söyledi.
Sırbistan’daki “Ay Çiçeği” Sivil Toplum Kuruluşu adında geldiğini söyleyen Rade Radoviç’te, Prizrren gibi güzel bir şehirde böyle bir festivalin gerçekleşmesi çok anlamalı. Sivil Toplum Kuruluşu  olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ihtiyaç sahibi çocuklara yardım sunmak olduğunu belirtti. Sırbistan’dan gelen Yovana Şkriyel’de bu akşam arkadaşlarının sahne alacağını söyledi ve onları izlemek için geldiğini belirtti. Prizren’i çok beğendiğini söyleyen Şkriyel, eğlenmeye ve festivalin tanıdı çıkarmaya geldiklerini söyledi.

Prizren Belediyesi Turzim Müdürü Şendi Kabaşi de, düzenlenen festivaline belediye olarak destekte bulunduklarını söyledi ve Prizren’in tanıtımı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Festivale 1999 yılı savaşı sonrası ilk defa Sırbistan’dan 6 müzik gurubu ile DJ’lerinin katılması dikkat çekiyor. Sahne alan Sırp gurupların performanslarını izlemeye gelen yüzlerce izleyici, sahne sonrası müzik guruplarını alkış yağmuruna turu. /E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

27 HAZİRAN 2011 PAZARTESİ GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom giriş