a
b

b

b
b

PRİZREN’DE “SANATLA UYANMAK ŞÖLENİ” ÇOŞKUSU

b

Gazi Mehmed Paşa hamamı

Kosova’da 2002 yılından bu yana Kosova Türk Sanatçılar Derneği’nin girişimiyle ve Prizren Belediyesi himayesinde gerçekleşen uluslararası Sanatla Uyanmak Şöleni bu yılda görkemli bir açılışla sanat severlere merhaba dedi. Bu yıl  9’uncu kez düzenlenen festivalde Balkan ve Türkiye  Cumhuriyeti ülkelerinden sanat ve sanatçılar bir araya geliyor.

5 ila 11 Mayıs tarihleri arasında sürecek olan şölen,  çok sayıda üst düzey davetlini n katılımıyla Prizren’de Osmanlı döneminden  kalma tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nda gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Kosova Türk Sanatçılar Derneği Başkanı Ethem Baymak, bu etkinliği düzenlemelerindeki sebebin savaş sonrası Türklüğün Kosova’da ayakta durması için gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, böyle bir organizasyon gerçekleştirmelerinden dolayı Kosova Türk Sanatçıları Derneğine teşekkür etti. Ozan, bu festivalde birçok ülkeden sanatçının katıldığını ve bu tür faaliyetlerin ülkeler arasındaki kaynaşmayı güçlendirdiğini belirtti. Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da, bu tür festivallerin Kosova’da Türklüğü yaşatacağının altını çizdi.

Törene Türkiye Cumhuriyeti’nden katılan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Yardımcısı Dr. Adnan Tekşen, burada yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül’ün projesi olan Yunus Emre  Kültür Merkezleri’nin Kosova’da açılacağını ve binaların kiralandığını söyledi. “20’nci yüzyılda dünya çok büyük çalkantılar geçirdi” diyen Tekşen, “İlk çeyrekte Birinci Dünya Savaşı, ikinci çeyrekte İkinci Dünya Savaşı, üçüncü çeyrek daha ziyade bir Soğuk Savaş dönemiydi. Yüzyılın son çeyreğinde ise bu soğuk savaş dönemi de sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti de tüm bu gelişmelere paralel olarak bir dış politikası benimsedi. Bu dış politika elbette devam eden tarihsel, kültürel, coğrafi intelandı da içerecek bir yaklaşım da kapsamak  zorundaydı. Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti, Kosova’da Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nı (TİKA) kurdu. Türkiye’nin bu bölgelere uzattığı ilk dost eliydi. Şuanda da iki yıla yakındır Yunus Emre Enstitüsü kuruldu. Yunus Emre Enstitüleri şuanda dünyanın 10’a yakın ülkesinde kültür merkezleri açtı. Balkanlar elbette bizim ortak tarihi, ortak coğrafyayı, ortak kültürü paylaştığımız bir bölgedir. Biz hep ortak bir yolculuk  içerisindeyiz. Bu çerçevede buraya verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak Priştine’de Yunus Emre Kültür Merkezi için bir yer kiraladık. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ ün olduğu Yunus Emre Kültür Merkezi kısa süre içerisinde faaliyetlerine başlayacak. Prizren’de de  Yunus Emre Kültür Merkezi’ni kiralıyoruz. Hem Arnavut kardeşlerimiz, hem eski Yugoslavya döneminde çıkan Çevren Dergisi, Tan Gazetesi de kültürel üretimde önemli rolleri olan Kosova Türkleri için önemli bir mekan olacağını düşünüyorum’ şeklinde konuştu.

1 hafta sürecek şölende değişik etkinlikler  gerçekleşecek.Şölen çerçevesinde  Prizren, Priştine ve Mamuşa’da da etkinlikler yapılacak.

5 ila 11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival,

Bir hafta sürecek Şölen çerçevesinde; Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu’nun yurt dışında ilk defa vereceği konser yanı sıra, Aşık Çelebi Paneli, Türkiye ve Balkan ülkelerinden gelen ressamların karma resim sergisi, Türkiye’den gölge Oyunu Karagöz ve Hacivat, yanı sıra bir çok faaliyet daha gerçekleşecek.

Konuşmaların ardından Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği, Ata Korosu bir konser  verdi. 1 hafta sürecek etkinlikler çerçevesinde bu akşam Priştine’de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu bir konser verece.Konser saat 19:00 Priştyiner Ulusal Tiyatrosu’unda düzenlenecek. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA MECLİSİ KUZEYDEKİ GELİŞMELERDEN KAYGILI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişcasibom girişcasibom girişbets10 giriş