Prizren Belediyesi’nde yaşanan logo krizi devam ediyor. Prizren Belediyesi tüzüğünün 7’inci maddesinin değişmesi konusunda Prizren Belediyesi Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde aldığı kararın halka açık olan tartışmasında sıcak tartışmalar yaşandı.
Prizren Belediyesinde Türkçe ve Boşnak dilinde ‘Belediye’ kelimesinin yer almaması dolayısıyla, Anayasa Mahkemesinin Prizren Belediyesi’ndeki resmi yazılarda logo kullanımını kaldırılması ardından, tüzükte yer alan 7’inci maddenin değişimi konusunda geçtiğimiz günlerde belediye meclisi karar almıştı. Alınan karar doğrultusunda tüzükteki 7’inci maddenin değişimi halka açık bir toplantıda tartışılması öngörülmüştü. Bugün Prizren Belediyesi Meclisi salonunda gerçekleşen toplantıya, Türk, Boşnak ve Arnavut temsilciler yanı sıra vatandaşlar katıldı. Logonun değişimi konusundaki tartışma bölümünde bazı meclis üyeleri ve vatandaşlar karşı çıkarken, azınlık temsilcileri de logo’daki görüşlerini yansıttılar.
Kürsüde bir konuşma yapan Prizren Belediyesi Başkanı Yardımcısı Orhan Lopar da yaptığı konuşmasında, kendilerine verilen haklarla yaşamak istediklerini belirtirken şunları söyledi:
?Dünyada belki tek bir belediye çok ulusluğuyla övünebilecek bir belediyedir. Anayasa Mahkemesinin getirdiği bir karar vardır. Anayasa Mahkemesi’nin getirdiği karara biz tamamıyla saygılıyız. Çünkü Anayasa Mahkemesi devletin en yüce organıdır ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği öneriler ve kararlar tartışılmaz. Prizren Belediyesi logosunu maalesef bazı kişiler farklı yönlere çekmeye çalıştı. Biz kanunların uygulanmasını istiyoruz. Kanunda, Prizren Belediyesi’nde verilen bütün evraklar 3 dilde, yani resmi diller şeklinde olacaktır. Bu yüzden bizler Prizren Belediyesi’nde kanunların uygulanmasını istiyoruz. Prizren Belediyesi armasında, ‘Prizren Birliği’ Prizren’in bir sembolüdür. İster Arnavut olsun, ister Türk, Boşnak, Rom ve ister Sırp olsun bu hepimizi temsil eder. Prizren Birliği Prizren’in birliğidir, tarihi olaya hiç girmiyorum. Tarihi olarak girersek Prizren Birliği’nde o toplantılar örgütleyen kişilerin kimlerin olduğunu da 1974’te yazılan yazılara bakın ve kimler olduğunu görürsünüz; paşaların hepsi o toplantıdaydı. Biz onu kabul ediyoruz ve her zaman da kabul edeceğiz ancak bizler kendi hakkımızı istiyoruz. Prizren Belediyesi tüzüğünün 12’inci maddesine göre Türkçe olmasını istiyoruz. Bizim istediğimiz, logoda resmi dillerin yer alması. Biz logo’dan Arnavutçanın da çıkarılmasını istemiyoruz, biz 1878 de anlaşamıyoruz. Logoda kanunun tamamıyla uygulanmasını istiyoruz. Bazıları bunu çok farklı yöne çekti, Türkler buna karşı. Biz eğer bir şeye karşı olsaydık Kosova Anayasasını imzalamazdık. Kosova Cumhuriyeti Anayasasını imzalayan bizleriz. Bazı Sırplar ise bunu imzalamadı. İmzaladık çünkü burası benim vatanımdır ve ben vatanımda kendi hakkımla ve kendi dilimle yaşamak istiyorum. Çünkü bizde Kosova bağımsızlığı Arnavutlarla birlikte mücadele ettik.”
Prizren Belediyesi’nde evrakların ve kimliklerin verilmesi kanun icabı olmasına rağmen buna saygı gösterilmediğine dikkati çeken Lopar, kimliklerde Türkçeye de yer verilmesi gerekçesiyle imza kampanyası başlattığını duyurdu. Hedefin 10 bin imzanın toplanması olduğunu belirten Lopar, aynı kimliklerde Kiril harfleriyle ibareye tepki gösterilmezken dil eşitliği istemlerine çoğunluk toplumun tepkilerine anlam veremediğini ifade etti.
Belediye tüzüğüne eklemeler ve değişiklikler konusunun tartışıldığı açık oturumun sonunda önerilerin belediyede konuyla ilgili komisyona gönderebileceği belirtildi ve konuyla ilgili vatandaşların görüşlerini yazılı olarak da belediyeye gönderilebileceği vurgulandı./E.Tabak/
KOSOVA KADINLARI’NIN 8 MART PROTESTOSU
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.