a
b
b

PRİZREN’DE LOGO KRİZİ DEVAM EDİYOR

prizren logosu

Kosova’nın güney bölgesinde yer alan ve Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı Prizren Belediyesinde logo krizi devam ediyor. Türk dilinin resmi dil olmasına rağmen Prizren Belediyesi’ndeki logo’da sadece Arnavut dilinde ‘Kuvend’ yazmasını kabul etmeyen Kosovalı Türkler ve diğer azınlıklar logoda, 3 dilde ‘Belediye’  ibaresinin yazılmasını istiyor. Anayasa Mahkemesine giden azınlık temsilcilerinin başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesine, logo’da 3 dilde yazılmasına karar getirmişti.Anayasa Mahkemesi logo’da 3 dilin kullanılmasına kadar logo’nun resmi evraklarda kullanılmamasını öngördü. Logo’nun değişimi konusunda bazı Arnavut temsilciler karşı çıkarken geçtiğimiz hafta Prizren Belediyesi’nde logo’nun 7’inci maddesinin değişimi kararı alınmıştı. Bu çerçevede

Türk, Boşnak ve Rom siyasi ve sivil temsilcinin katılımıyla geçtiğimi hafta Prizren Belediyesi’ndeki 7’inci maddenin değişimi konusu masaya yatırıldı.

Yaklaşık 3 saat süren açık oturumda, Prizren Belediyesi’ndeki logo’da Türkçe ve diğer dillerde yazıların yer alması tartışıldı. Prizren’in Etnik Topluluklar Entegrasyon Merkezi tarafından Reçana’da düzenlenen “Belediye tüzüğü değişiklikleri ve 7’inci madde belediye logosu” konulu açık oturuma çok sayıda siyasi ve sivil toplum temsilcisi katıldı.

Kervan: Kosovalı Türkler var olan haklarını savunmaya devam edecektir

Prizren Belediyesinde yer alan logodaki değişikliğin tartışıldığı açık oturumda, Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan, 7’inci maddenin değişimi konusunda  Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) evet oyu kullandığını söyledi. Kosova Türk temsilcilerinin her zaman çözümden yana olduklarını söyleyen Kervan: “Türk temsilcileri var olan haklarını yürürlüğe geçirmekten yanadırlar. Dolayısıyla Türk temsilcileri, aleni tartışma neticesinde var olan yasal haklarımızı yada bazı kişiler tarafından tanınmayan ve bilinmeyen haklarımızı bir daha öner sürmek fırsatını yakalamak gerekçesiyle evet Oyunu kullanmışlardır. ve Türk topluluğuna haklarını savunmaya ve Prizren Belediyesi logosunda Türkçe söz konusu Anayasa Mahkemesi  kararının uygulanmasını savunmaya ve korutmaya bu hakkı yürürlüğe geçirmeye devam edecektir” dedi.

Lopar: “Anayasa mahmesi kararı tartışılmaz”

Prizren Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Lopar ise, Anayasa’nın aldığı karara saygı duyulmasını istedi. Boşnaklarla birlikte belediye tüzüğünde bu maddenin değişmesi için bir oyumuzu kullandık diyen Lopar: “Türkçe ‘Belediye’, Arnavutça ‘Kuvend’ ve Boşnakça ‘Opştina’nın yer almasını istiyoruz. Prizren Birliği’ne karşı olduğumuzu hiçbir zaman ifade etmedik. Prizren Birliği Arnavutlardan çok daha fazla bizimdir. Çünkü biz 560 yıl orda kalmışız. O yüzden biz Türkler hiçbir zaman Prizren Birliği’ne karşı değiliz. Bazı Arnavut kesimlerinin bir şeyi anlamaları lazım, Anayasa Mahkemeleri demokrasilerde en üst mahkemedir ve Anayasa mahkemesinin getirdiği kararlar tartışılmaz. Bazı partilerin işine gelince Anayasa mahkemesini kabul ediyorlar, ama logonun değişimi konusunda gelince kabul etmiyorlar. Böyle bir düşüncesizlik olamaz” şeklinde ifadelerini kullandı.

Kala:

“Kosovalı Türkler her zaman Kosova’nın daha iyi çalışması için var gücüyle çalışır”

Prizren Belediyesi Meclis üyesi Ergin Kala da 7’inci maddenin değişimi konusunda şunları söyledi. Kosovalı Türkler olarak her zaman Kosova Cumhuriyetinin daha iyi çalışabilmesi için her zaman var gücümüzle çalıştık diyen Kala: “Logo konusunun bu kadar uzatılması gerçekten üzücü. Bunu her oturumda dile getiriyoruz. Çünkü logo dediğiniz zaman belediye çalışanlarını yürüten bir sembol değil, bu sadece bir görüntüdür.” dedi.

Yaklaşık 3 saat süren açık oturumda Türk, Boşnak ve Rom temsilciler 7’inci maddenin değişimi konusunda vatandaşların konuya hkim olmaları için çalışılması gerekliliğine vurgu yaptılar./E. Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BALKANLARDA İŞBİRLİĞİ KARADAĞ’DA MASAYA YATIRILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom