Priştine ile Belgrad arasında gerçekleşen ve iki ülke vatandaşlarına hareket özgürlüğü sağlayan AB aracılığındaki taslak anlaşmalar, AB yetkilileri tarafından AB üyeliğine giden yolda atılmış bir adım olarak övgü topladı. Ancak anlaşmalar, Kosova-Sırbistan uzlaşmasının izleyeceği rota hakkındaki pek çok soruyu da yanıtsız bıraktı.
AB’nin Dış Politikadan Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “Bu Cumartesi varılan anlaşmalar, son derece zor ve son derece önemli bazı sorunlara getirilmiş Avrupalı çözümler. Bu diyaloğun amacı, her iki tarafı da Avrupa Birliği’ne yakınlaştırmak, işbirliğini ilerletmek ve en önemlisi de sıradan vatandaşın hayatlarını iyileştirmek.” diyerek, Kosova Başbakanı Haşim Taci’yi Brüksel’de kutladı.
AB’nin iddialarına karşın, bazı analistler ve Kosova’daki muhalefet, Kosova’nın anlaşmalardan fazla fayda sağlayacağından şüphe ediyor.
Kosova’nın Geleceği için İttifak (AAK) partisi milletvekili Burim Ramadani, Kosova’nın Sırbistan’a Avrupa entegrasyon sürecinde destek verdiğine, ancak kendi sürecinin belirsiz olduğuna inanıyor.
“Bu süreçte kazanan tek tarafın Sırbistan olduğu açık, o AB’ye yaklaşırken Kosova hâlâ kendi sorunlarıyla boğuşuyor.”
LDK’lı Vjosa Osmani, Kosova’nın belirsiz statüsü göze alındığında, “Bunlar hiçbir şekilde ikili anlaşmalar olarak adlandırılamaz. Hatta, dün AB temsilcisinin sonucun Kosova’nın statüsü hakkında önyargı oluşturmadığı yönündeki sözlerini bile duydunuz.” diyerek anlaşmaları sorguluyor
İKÖ ÜYELERİNDEN KOSOVA’YI TANIMALARINI İSTEDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.