a
b
b

PRİŞTİNELİLER DERNEĞİ’NDEN NÜFUS SAYIMINA DESTEK

sedat akbay

Merkezi İstanbul’da olan Kosova Priştineliler Kültür ve Dayanışma Derneği Priştine’de nüfus sayımını destekleme gecesi düzenledi.”Kosova’da nüfus sayımına destek olma zamanı” sloganı altında düzenlenen gecede,Kosova’da 1-15 Nisan tarihlerinde yapılacak  olan nüfus sayımının önemine vurgu yapıldı. Priştine “Grand” otelinde düzenlenen geceye  500’ün üstünde davetli  katıldı.Priştineli Türkler tarafından büyük ilgi gören gecede, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar,Kosova Demokratik Türk Partisi KDTP ile Yeni Kosova İttifakı Partisi AKR milletvekilleri,Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan,Kosova’da görev yapan Türk Polis Kontenjanı ile Kosova ile Kosova’daki Türk kuruluş temsilcileri, dernek başkanları, Kosova Priştineliler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ile ile davetililer hazır bulundu.

Geceye katılanları selamlayan Kosova Priştineliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sedat Akbay yaptığı konuşmada 30 yıldan bugüne ilk defa  uluslararası standartlara göre  yapılacak olan nüfus sayımının Kosova Cumhuriyeti için, Kosova’da Türkler için çok büyük önem taşıdığını belirtti. “Türkçe’nin ve Türklerin olmadığı bir Kosova düşünülemez.Bu sayımlarda Türkçe’nin en fazla konuşulan ikinci dil olduğunu  ispatlamaya hep beraber gönülden destek verelim” ifadelerini kullanan Akbay, Türkiyenin de Kosova’ya desteğini de gözönünde bulundurarak, elde edilecek verilerin, iki ülke arasındaki  ilişikileri daha da geliştireceğine inandığını söyledi.Kosova Priştineliler Derneği’nin 1978 yılından bu yana Kosova’ya, özellikle Priştineli hemşehrilerine destek olduğunu  ve olmaya devam edeceğini  kaydeden  Kosova Priştineliler Kültür ve Dayanışma Derneği  Başkanı Sedat Akbay, son 5 yılda Türkiye’de okuyan 400’ün  üzerinde öğrenciye , Türk, Arnavut Boşnak ayırımı yapmadan burs verdiklerini hatırlattı.”Bu sene hedefimiz 100’ün üzerinde öğrencimize burs vermektir.Bu yıl   bir ilke imza atarak  öğrenciler sigortalanacaktır” diye belirten Başkan Sedat Akbay, 2 Nisan’da Priştine’den  30 öğretmenin  İstanbul’da dernek tarafından misafier edileceğni de sözlerine ilave etti..Sosyal yardımların   daha da artırarak Kosova’nın çeşitli bölgelerine dağıtılacağını kaydeden Priştineliler Derneği Başkanı Sedat Akbay,”Kosova Cumhuriyeti ile dost ve kardeş Türkiye Cumhuriyeti arasındaki bu ilişkinin güçlenmesi için destek olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Gecede söz alan Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar da, bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin  3 yıldan bu yana çeşitli alanlarda  ilerlemes göstererek, demokrasisini   geliştirmeyi çalıştığını belirtti..Bu demokratik yol ve demokratik çalışmaların en önemli unsurlarından birinin   nüfus sayımı olduğuna dikkat çeken Bakan Yağcılar,30 yıldan beri doğru dürüst yapılmamış olan nüfus sayımının, hem Kosova için hem de Kosova’da yaşayan tüm vatandaşlar için büyük önem taşıdığını belirtti.Başında bulunduğu Kamu Yönetim Bakanlığı’nın nüfu s sayımından sorumlu olduğunu kaydeden Yağcılar,nüfus sayımının Kosovalı Türkler açısından teknik bazda  tüm şartlarının yerine getirildiğini hatırlattı. 81 sorudan ibaret olan formların Türkçe olarak da basıldığını,gerek merkez gerek ise yerel düzeyde Türk temsilcilerin süreç içinde yer aldığını kaydeden Bakan Yağcılar, Merkez ve belediye nüfus sayımı komisyonlarda Türk üyelerin yer aldığını ve sayman, denetçi ve gözlemci olmak üzere nüfus sayımı süreci içinde Türklerin de görev yapacağını ileri sürdü.

Nüfus sayımı konusunda geceye katılanları bilgilendiren Merkez  Nüfus Sayım Komisyonu üyesi ve milletvekili Fikrim Damka, nüfus sayımında dikkat edilmesi gereken bazı hususulara değindi. Fikrim Damka,sayım memurlarının bireylerden kimlik belge istemeyeceğini ve formların  tükenmez ile doldurulacağını,vatandaşların hiç çekinmeden Türkçe formlar talep edebileceklerini,Türkçe kayıt memurunun gelmesini isteyebileceklerine işaret etti. Bu hususun altını çizen Damka, sadece Türkçe kayıt memurunun Türkçe formları doldurabileceğini ve vatandaşların 9’uncu ile 10’uncu sorulara özellikle  dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.Bu soruların  milli mensubiyeti kapsayan sorular olduğunu kaydeden  Damka,10’uncu ve 11’inci sorularda da anadil ve konuşulan diğer diller yer aldığını hatırlatarak,ailesi reisinin, Türkiye’de okuyan çocuğu hakkında bilgi vermesi ve kayıt ettirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kosova Türk Gazeteciler  Derneği Başkanı İbrahim Arslan da yaptığı konuşmada, nüfus sayımı ın tarihçesinden söz ederek,” Kosova’da ilk sayımı gerçekleştiren sayımcı esasen ünlü gezgin Evliya Çelebi’dir. Evliya Çelebi 166o yılında Kosova’ya gelmiş ve özellikle Vıçıtırınla ilgili  notlarını kaydetmiştir. Vıçırtırında 2 bin hanenin bulundfuğunu,  o hanelerde Arnavutça ve Türkçe konuşuluğunu yazmıştır” diye belirtti.Kosova’da uzun düre sayım yapılmadığını,  son sayımın 1991 yılında yapıldığını  ancak Arnab-vutlar ve Türkler tarafından boykıt edildiğini hatırlatan İbrahim Arslan,”sayımlar Kosova ile Türkiye  arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek rakamları ortaya çıkaracağına inanıyorum. Çünkü biz Kosovalı Türkler olarak aynı zamanda Avrupa ile bütünleşme yolunda önemli bir halkayız.Bu halka,Avrupa’da  çalışan Türkleri ,Kosova’da yaşayan Türkleri ,Türkiye’deki Kosovalı  kardeşlerimizle beraber Avrupa yolculuğumuz kolaylaşacaktır “ dedi.

Kosova İstatistik Kurumöu yetkililerinden Elmaz Bayramaga da yaptığı konuşmada,nüfus sayımı formlarının içeriği hakkında  ayrıntılı bilgi verdi. Formlarda yer alan sorularla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara işaret eden Elmaz Bayramaga,9!uncu ve 10’ncu soruların büyük önem arz ettiğini belirtti.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da davetlileri selamlayarak,yaptığı kısa konuşmada,bu gecenin anlamının çok büyük olduğunu, bu anlamlı kültür gecesinin İstanbul ile Priştine, Türkiye ile Kosova arasındaki  ilişkilere katkı sunduğunu bellirterek,bu ilişkilere derneklerin önemli içerekler kazandırdığını söyledi./kosovaport/

Haberin görüntülerini “Video Haber” bölümündeki “Kosova Priştineliler Derneği’nden Kosova’da nüfus sayımına destek gecesi” videosuna tıklayarak izleyebilirsiniz.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

PRİZREN’İN TARİHİ İTÜ’YE EMANET

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom