Yugoslavya’daki ilk Türk okullarını kuran, Türkçe “Birlik” gazetesini çıkaran, radyoda ilk Türkçe yayınları yapan, öğretmenler yetiştiren, Türkçe kitaplar hazırlayan “Yücelciler” anısına söyleşi programı düzenlendi.
Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nde Dr. Fatih Kemik’in moderatörlüğünde, yapılan söyleşi programının konukları, yazarlar Osman Atalay ile Eren Atala Eriş, 1940’lardan sonra Makedonya topraklarında Türklerin milli varlıklarını, manevi değerlerini, örf adet ve geleneklerini korumak ve yaşatmak için kurulan Yücelciler Hareketi ve haksız ile hayali itham ve gerekçelerle o dönemki rejim tarafından idam edilen Yücelciler hakkında aydınlatıcı bilgi vererek, ilginç olaylardan bahsettiler.
spinlira
Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonu ve Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği ile İHH’nın destekleriyle tertiplenen “Yücelciler, Onlar İçin Ölüler Demeyin” başlıklı söyleşi programına, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, Büyükelçi Yardımcısı Şeyda Çimeli Aydın, Büyükelçilik Eğitim Müşaviri VeyseL Erdel, Büyükelçilik Din İşleri Müşaviri Bünyamin Albayrak, Maarif Okulları Genel Müdürü Mehmet Nedim Aslan ve diğer kurum, kuruluş ile dernek temsicileri, öğretrmen ve öğrenciler katıldı.
Araştırmacı yazar Osman Atalay , söyleşi programının sona ermesinin ardından Kosovaport’a yaptığı açıklamada, Yücelcilere baktığınızda yaşadıkları dönemin çok katı bir dönemin olduğu, 2. Dünya Savaşı’nın bittiği, yeni bir Yugoslavya’nın kurulduğunu hatırlatarak, “burada bir çok millet ve toplulukların kendi düşüncelerini ve dünya görüşlerini ifade edememek gibi problemleri var. Kültürlerini, inançlarını, dinlerini, yaşatamama gibi bir problemle karşılaşıyorlar. Buna karşı bir direnç gösteriyorlar.Aslında Yücelciler tamamen toplumsal bir hareket. Aydınlar tamamen milli, kültürel ve dini değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyor. Özel bir hak ya da ideolojik ya da siyasi talepleri yok, ya da özerklik talepleri yok. “ifadelerini kullandı.
Yücelciler ie ilgili kitapların yazarı Eren Atala Eriş de yaptığı açıklamada, “Ben Yücelcileri okurken , buradaki insanlarımızı, kültürümüzü, mücadelelerini gördüğüm zaman bir süreklilik arz ettiğini görüyorum. Aslında Yücelcileri okuyup anladığımız zaman tarihten ders çıkarıp, patinaj yapmayacağımızı daha ileriye doğru gideceğimizi, onların başına gelenlerden ders çıkaracak, onlardan ilham alacağız, bir şeyler katacağız. Onlar 76 sene evvel o zamanın tekonolojisyle bir şeyler yaptılar, biz bu zamanın teknolojisiyle daha ileriye götüreceğiz” dedi.
“Yücelciler anısına söyleşi programı yarın Prizren’de Yunus Emre Enstitüsü’nde tertiplenecek. /kosovaport/
ANJİYO İŞLEMİ İÇİN HASTALAR BİR BUÇUK YIL BEKLİYOR
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI