Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı-TİKA’nın destekleriyle, Üsküp ZOR Derneği’nin geçen yıl Yeni Pazar’da başlattığı “Bir Kadın Bir Hikaye” konulu çalıştayına bu yıl Priştine’de devam edildi. Yine TİKA’nın destekleriyle, Priştine “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği Kadın Kolu ile ortaklaşa düzenlenen “Bir Kadın Bir Hikâye” konulu çalıştay programında Kosova, Kuzey Makedonya, Batı Trakya ve Sancak bölgesinden 14 başarılı kadının hayat ve başarı hikâyelerine yer verildi.
Düzenlenen çalıştaya Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Fidan Brina Jılta, TİKA Priştine Koordinatörü Cihan Dinçer, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Ülker, Maarif Vakfı Başkanı Oğuz Hamza Yılmaz, Kosova İslam Birliği Kadın Kolu Başkanı Vacide Podvorica, Türk Temsil Heyeti Başkanlığı temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Gözde Eroğlu, ZOR Derneği Başkanı Hacer Sulooca, “Gerçek” Derneği Kadın Kolu Başkanı Işık Kaytazi, Kosova ve Kuzey Makedonya dernek temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
“Kosova Türk toplumunun seçilmiş bir kadın temsilcisi olarak, her zaman kadını desteklemekten yana oldum”
Çalıştayda konuşma yapan Kosova Demokratik Partisi Milletvekili Fidan Brina Jılta, Kosova Parlamentosu Milletvekili olarak “Bir Kadın Bir Hikaye” çalıştayında birçok ülkeden gelen başarılı kadınla Priştine’de bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirerek, “Kosova Türk toplumunun seçilmiş bir kadın temsilcisi olarak, her zaman kadını desteklemekten yana oldum. Kendi ayakları üzerinde durabilen güçlü kadınlar yetiştirdiğimizde, güçlü bir geleceğimiz de olacaktır.
Bugün bu çalıştayda, içinde yaşadıkları topluma büyük katkılar sunmuş, kendi alanlarında kariyer yapmış ve başarılar elde etmiş kadınlarımız bulunuyor. Bu kadınların
hikayelerini dinlemek, verdikleri mücadeleye şahit olmak, toplumun ayrılmaz bir parçası olan kadınlarımızın verdikleri emekleri paylaşmak için toplanmış bulunmaktayız” diye ifade etti.
“Hepiniz ayrı ayrı emeklerinizle, Rumelimizin, Balkanların umudu olmuş kimselersiniz”
TİKA Priştine Koordinatörü Cihan Dinçer yaptığı konuşmada, bu çalıştayda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Hepiniz ayrı ayrı emeklerinizle, sevginizle, fedakarlıklarınızla, Rumelimizin, Balkanların umudu olmuş kimselersiniz. Bu programın öznesi sizsiniz, gündemi biz belirliyeceksiniz. Sizlerin iletişimi, dayanışması, birbirlerinizle bu program sonrasında sergileyeceğiniz ortak tavır, tutum, hareket, iletişiminiz bundan sonraki aşamaların da belirleyicisi olacaktır. Sizler, hayatın da, ailenin de, iş hayatının da öznesisiniz” şeklinde konuştu.
“Kadın, bugünü ve yarını var eden tek değerdir”
“Gerçek” Derneği Kadın Dayanışma Kolu olarak böyle bir etkinlikte olmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Kadın Kolu Başkanı Işık Kaytazi, “Kadın, bugünü ve yarını var eden tek değerdir. Kadın üreten, çoğaltan, hayat verdiği insana sevgi, saygı duyan, sevgi dağıtan, hakkı bilen, adaleti oluşturan koca bir evrendir.
Toplumumuzdaki siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamda kadınlarımız oldukça önemli görevler üstlenmiş ve başarıyla yürütmüşlerdir. Bu yönde genç kızlarımıza iyi eğitim hakları ve bilinçlendirilmeleri konusunda öncü olmak görevimizdir” diye ifade etti.
“Her kadın kendi içinde bir derya saklıyor”
TİKA’nın destekleriyle gerçekleşen çalıştay için TİKA’ya teşekkürlerini ileten ZOR Derneği Başkanı Hacer Sulooca, “Her kadın kendi içinde bir derya saklıyor, biz bir hikaye dedik ama bir anne, bir eş, bir bilim kadını, bir sanatçı, bir eğitimci, bir siyasetçi olan bizler için kitaplar ciltler yazılsa yine yaşamımızda bıraktığımız izleri not etmek için yeterli olmayacak.
Bugün bulunduğumuz Kosova’da Cumhurbaşkanı bir kadın, bölgede onlarca, yüzlerce milletvekili, yerel idareci ve çok farklı alanlarda, başarılı bayan-kadın idarecilerimiz bulunmaktadır.
Bizleri destekleyen TİKA Başkanı Serdar Kayalar, Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, BADA Başkanı Yasemin Melez Biçer, TİKA-Priştine Program Koordinatörü Cihan Dinçer beye ve ekibine tüm kadınlar adına teşekkür ediyoruz.” dedi.
14 kadın, 14 ayrı başarı hikâyesi…
Açılış ve selamlama konuşmalarının akabinde ise 14 kadın kendi başarı hikayesini anlattı. Kuzey Makedonya’dan Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülümser Kasapi, Kuzey Makedonya Priştine Büyükelçisi Şpresa Jusufi ve ilk Türk bankacılar arasında yer alan Vildan Kerim, Kosova’dan “Ukshin Hoti” Prizren Üniversitesi-Eğitim Fakültesi Türkçe Programları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elsev Brina Lopar, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve aktivist Besa İsmaili Ahmeti, Türk Dili ve Edebiyatı Profesörü ve yeminli tercüman Gülten Nobırda ile Lady Derneği Başkanı Sanija
Murati, rahmetli ses sanatçısı Necmiye Pagaruşa, Batı Trakya’dan Gündem Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, emekli öğretmen ve siyasetçi Emine Tahsin ve Dostluk ve Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yeni Pazar’dan ise Boşnak Milli Konsey Başkanı Jasmina Curiç, emekli ekonomist Bisera Şeçeragiç ve yazar, aktivist Şefka Begoviç Liçina’nın hayat hikayelerine yer verildi.
Birbirinden eşsiz hikâyelerin yer aldığı çalıştay katılım belgesi takdimiyle sona erdi.
Geçen yılki gibi bu yıl da çalıştayda yer alan kadınların hayat hikâyeleri Yeni Balkan Yayınevi tarafından Türkçe ve Arnavutça olarak kitaplaştırılacaktır.
/YeniBalkan/
MİLLETVEKİLLERİ JILTA İLE KERVAN’DAN, GİLAN BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI HÜSEYİN’E ZİYARET
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI