a
b
b

PRİŞTİNE’DE 2’İNCİ AVRASYA SAĞLIK BİLİMLERİ KONGRESİ BAŞLADI

 

Türkiye ile Kosova bilim adamlarını buluşturan 2. Avrasya Sağlık Bilimleri Kongresi Priştine’de başladı.

Çalışmaları 2 gün sürecek olan Kongre’de Gastroenteroloji ve Diyabet  gibi sağlık sorunları  tartışılıyor.

İstanbul Üniversitesi ile Priştine Üniversitesi tarafından organize edilen  Kongre, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Kongrenin açılış bölümünde söz alan istanbul Üniversitesi Tıp fakültesi Dış İlişkiler Birim Başkanı Erbuğ Keskin, kongrenin iki ülke arasında tıp alanındaki çalışmaları yoğunlaştıracağı inancına vurgu yaptı.

İstanbul Üniversitesi Diş hekimliği fakülteswi Dekanı Hasan Meriç de, işbirliğin artırmanın her iki ülke için faydala olacağını belirtti.

Arnavutlar ile Türkiye arasında sıkı bağların olduğuna işaret eden Priştine Üniversitesi Tıp Faültesi Dekanı Naim Haliti ise, bu bağların uzun yıllara dayanacak olan  işbirliği yapılmasını saylayan unsur olduğunu kaydetti.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Mehmet Bilgin saydam ise konuşmasında, iki farklı halkın bir millet haline geldiğini belirterek, bilimsel işbirliğin geliştirilmesi çerçevesinde , tıp alanında ilişkilerin güçlendirilmesini arzuladıklarını söyledi.    

Kongrenin açış konuşmasını yapan Kosova Sağlık Bakanı  Yardımcısı Kadir Hüseyin, Kosova Sağlık Bakanlığı’nın bu kongrenin yapılmasını son derece olumlu karşıladığını belirtti. Kongrenin, iki ülke arasında sağlık alanında başarıyla gelişen  ilişkilerin somut örneğini teşkil ettiğini belirtti.

İstanbul Üniversitesi  Rektörü Yunus Söylet, yaptığ konuşmada, farklı kültürlerin, farklı bilgilerin bir araya getrmenin, yani işbirliği yapmanın medeni dünyada şart olduğunu, İstanbul ile Pr,iştine Üniversitelerin, bu gereksinimden harektle bilimsel işbirliklerini daha ileriye taşıyacaklarını belirtti.

Priştine Üniversitesi Mujë Rugova ise, Kosova ile Türkiye arasında bir çok alanda başarıyla gelişen ilişkilere değinerek, Kosova’ya  her alanda özellikle de sağlık alanında  destek veren Türkiye’den övgüyle söz etti.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da yaptığı konuşmada, iki ülke arasında  her alanda olduğu gibi sağlık alanında da var olan işbirliğin, ikili ilişikilerin  çok önemli  boyutunu teşkil ettiğini belirtti. Kuumlar arasında çok önemli işbirliği yapıldığına, bu işbirliğe de destek olmaya çalıştıklarını kaydeden  Büyükelçi Ozan, “ bu kongre, sağlık alanındaki  ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

Kongrenin açılış bölümünün ardından, Türkiye’nin en eski  üniversitesi olan ve  100 bin öğrencinin eğitim gördüğü  İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, yaptığı açıklamada, “Türkiye ile Kosova arasında çok tarihte  çok eskiye giden bağlar ve  akrabalık ilşikileri varlığına işaret etti.   Kaderimizin de  aynı olduğunu,  Türkiye ile Kosova’nın   da  Balkan ülkesi olduğunu, dolayısiyle iİşbirliği yapmanın kaçınılmaz olduğunu kaydeden  Rektör Söylet,  “bu Kongre’nin amacı, hem yüksek öğretim alanında iki üniversitenin işbirliği yapması,  sağlık gibi bütün toplumu ilgilendiren bir konuda tecrübelerin paylaşılması, iki ülkenin ilgili konulardaki uzmanlarının bir raya gelmeleri, karşılıklı bilgi değişiminde bulunmaları ve tartışmaları, mutlaka bu toplumların sağlıklarına pozitif katkı yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Çalışmaları 2 gün sürecek olan kongre çerçevesinde iki ülke uzmanları, çeşitli sağlık alanlarını içeren tebliğler sunacak./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

EMİR FEYZULLAH VEFAT ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL