a
b
b

PRİŞTİNE VE VIÇITIRIN’DA EDEBİYAT BULUŞMASI DÜZENLENDİ

14555682_10153719311950146_1439469267_n 14569691_10153719311795146_867776122_n 14593206_10153719311765146_1444637323_nPriştine’nin “Elena Cika” İlkokulu, Kosova Türk Yazarlar Derneği, Türkçem Dergisi, “Gerçek” ve “Doğru Yol” Dernekleri edebiyat kollarının ortak girişimiyle, Kosova’da İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkçe Eğitimin 65. yıldönümü ve “Gerçek” ile “Doğru Yol” Derneklerinin kuruluşunun 65. yıldönümüne adanan edebiyat buluşmaları Priştine ve Vıçıtırın’da düzenlendi.
“Elena Cika” İlkokulundaki buluşmanın açılışında okul müdür yardımcısı Agnesa Globoder ve Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Enver Baki’nin selamlama konuşmaları ardından okul öğretmeni Nadide Bırvenik tarafından hazırlanan programla okul öğrencileri Tuana Haksever, Esin Kosova, Aleyna Agalar, İrem Sait, Dilara İsmail, Tülin Ersoy, Efe Beyoğlu, Berfin Altuntaş, İlayda Hökelek, Emre Raşiti, Arzu Pleşina, Umutcan Doğru, lise öğrencileri Dilay Mecihan, Narin Hacikurteş tarafından şiirler ve düz yazıları okudundu.
Etkinlikte ilk olarak geçenlerde yaşamını yitiren Üsküp’lü Fahri Ali’nin aziz hatırası yâd edildi. Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk, Fahri Ali’nin yaşamı ve eserleri hakkında bir konuşma yaptı. Tiyatro sanatçısı ve Kosova Türklerinin ad yapmış suncusu Yunus Şimşek tarafından okunan şiilerle Fahri Ali, Necati Zekeriya, Batı Trakya Türklerinin lideri Dr. Sadık Ahmet, Kosova Türk Çağdaş Edebiyatının önde gelen isimlerinden Hasan Mercan, Naim Şaban ve Fahri Mermer anıldılar.
Etkinlikte anılan isimlerden biri de şiirleriyle “Elena Cika” İlkokulunun emektar öğretmenlerinden biri olan Kadri Kâhya ve Üsküp Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde yıllarca okutmanlık yapan Hayati Yavuzer’di. Kardeş Kalemler Dergisi tarafından Türk Dünyasında 2016 yılının edebiyat adamı seçilen Özbekistanlı Şükrullah da şiirleriyle dile gelen isimlerden biriydi.
Ardından Kosova Türk Çağdaş Edebiyatının yaşayan ad yapmış isimlerinden Bayram İbrahim, Enver Baki, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Mürteza Büşra, Birsen Gota, Nadide Bırvenik, Dr. Taner Güçlütürk, Sümeyra Canolari, Boşnak şairlerimizden Miftar Acemi şiirleriyle okul öğretmen ve öğrencilerle birlikte oldular.
“Elena Cika” İlkokulu müdür yardımcısı Agnesa Globoder, Kosova’da İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkçe Eğitimin 65. yıldönümü nedeniyle Kosova’da Türkçe eğitime katkıları nedeniyle Türkçem Dergisine takdir belgesi sundu. Etkinlik çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.
Devamında Vıçıtırın’da düzenlenen edebiyat buluşması ise “Çeşme” Derneği tarafından organize edildi. Mitroviçalı öğretmen, öğrenci ve edebiyat severlerin de katılımıyla Vıçıtırın’da gerçekleşen program açılışında katılımcıları Çeşme Derneği Başkanı Ergin Sungur selamladı. “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Başkan Yardımcısı ve Kosova Türklerinin ad yapmış ses ve saz sanatçısı Rayhan Kantarcı, icra ettiği türkülerle programa ayrı bir renk kattı.
Şiirlerle Kerkük anıldı, Çanakkale türküsü eşliğinde Boşnak şair Miftar Acemi’nin dizeleriyle Çanakkale Savaşı Kosova şehitleri yâd edildi. Yunus Şimşek tarafından Vıçıtırınlı genç şaire Ziyaver Methiu’nun şiirleri okunurken, devamında Albulena Roka Randobrava tarafından hazırlanan ve Mitroviçalı Türk öğrencilerinden Eren Zekeriya ve Elif Köroğlu şiirlerini paylaştılar. Eren Zekeriya, Nimetullah Hafız’ın okuduğu şiirleriyle yazarın edebi diliyle okuruna ne denmek istediğini anlattı.
Ardından Kosovalı Türk şair ve yazarları Bayram İbrahim, Enver Baki, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Mürteza Büşra, Birsen Gota, Dr. Taner Güçlütürk, Sümeyra Canolari ve Mitroviça’da Türk eğitimine yıllarca katkısı geçmiş Remzi Zekeriya şiirlerini paylaştılar. Vıçıtırınlı şair yazar Nesim Spahiu’nun kendisine ait Türkçe şiirleri alkış seline tutuldu. Kosovalı Türk şair ve yazarlarının Vıçıtırın edebiyat buluşması tarihi antik Vıçıtırın köprüsünde çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İKİ ÜLKE ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL