Sırbistan’da 3’te 2’si, Kosova’da da 3’te 1i yer alan Uyman barajı, son günlerde iki ülke arasında tansiyon artrıran konu arasında yer aldı.
Kosova 70’li yıllarda Uyman barajı projesi çerçevesinde 260 milyon dinar harcamış, aynı proje için artı 45 milyon dinar kredi sağlamıştı. Bu yatırımlara rağmen Uyman barajının Sırbistan’ın mülkiyetine geçebileceği konuşuluyor.
Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, sürekli olarak bu baraj ile ilgili soruları yanıtlamaktan kaçınmış, Uyman barajının Kosova’ya ait olduğunu açıklamıştı. Thaçi, Brüksel’de barajın akıbetinin ele alınıp alınmadığı sorusunu yanıtlamamıştı.
Eski Yugoslavya döneminde Kosova Özerk Bölgesi Su Ekonomisi çalışanları, Uyman barajının, Kosova’nın ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edildiğini hatırlatmaktalar.
Uyman barajındaki sulardan yararlanılması için son olarak Almanya ve Avusturya Hükümetleri olduğu gibi Priştine belediyesi de önemli miktarda yatırım yaptı.
Uyman barajının suyu ile tedarik olan Shkabaj köyündeki su fabrikası için 35 milyon Euro harcandı.
Su fabrikasından Priştine ve komşu belediyeler içme suyu sağlanıyor.
Su İşleri Müdürü İlir Avdullahu yaptığı açıklamada, Uyman barajının mülkiyet değiştirmesi durumunda barajın başka şekilde su ile tedarik olmasının imkansız olduğuna dikkat çekti. 12 kilometre karelik barajın Sırbistan’a geçmesi durumunda Priştine’nin içme suyu ile tedarikte sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor.
KFOR’UN TATBİKATI SIRBİSTAN’I RAHATSIZ ETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI