a
b

b

b
b

“PRİŞTİNE BELEDİYE ARŞİVİ’NDE OSMANLI BELGELERİ” KATALOĞU TANITILDI

b

Priştine Belediye Arşivi’nin kuruluşunun 51’inci  yıldönümünde “Priştine Belediye Arşivi’nde Osmanlı Belgeleri Kataloğu” adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Tanıtım toplantısında yapılan konuşmalarda, Osmanlı arşivi’nden sağlanan belgelerin Kosova Cumhuriyeti vatandaşları, ve Priştine kentaşları için çok büyük önem taşıdığı belirtildi.

Kitapta,  Priştine Belediyesi ile ilgili 7 bin 500 arşiv dosyası bünyesinde toplam 38 bin 559 belge yer alıyor. Belgelerin temini  2017’de  belediyenin bir heyeti tarafından İstanbul’da Osmanlı İmparatorluğu Arşivi’nin ziyareti ile mümkün oldu.

Kataloğun tanıtım toplantısında, 2017 yılında Belediye Başkan Yardımcısı Muhedin Nushi başkanlığındaki Priştine Belediyesi heyetinin İstanbul’daki Osmanlı İmparatorluğu Arşivi’ni ziyaret ettiğini ve binlerce belge almayı başardığını, dijital formda, Osmanlı İmparatorluğu yönetiminin belgelerinin  Priştine Belediyesi arşivine getirildiğini belirtildi.

Osmanlı belgelerinin tümü  tercüme edilerek, “Priştine Belediye Arşivi’ndeki Osmanlı Belgeleri Kataloğu” kitabına dahil edildi. Bu tarihsel dönemi inceleyen  araştırmacılar için sözkonusu kitabın, potansiyel bir tarihsel  kaynağı teşkil ettiği kaydedildi.

Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti, önemli belgelerin bir özetini oluşturduğu ve önemli bilgiler  içerdiği için, kitabın Priştine Belediyesi Arşivi için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Priştine Belediye Başkan Yardımcısı Muhedin Nushi bu belgeleri İstanbul’dan almanın ve Priştine’ye getirmenin büyük bir başarı olduğunu söyledi.Nushi,  toplam 38 bin 559 belge ve  7 bin 500’den fazla arşiv dosyası alındığını açıkladı.

Priştine Arşivi uzmanı Jusuf Osmani’ye göre, İstanbul Arşivi’nin belgelerini içeren bu kitap ülkemizin geçmişini aydınlatıyor. Osmani, “bir ülkenin ve bir insanın tarihsel geçmişi gerçek zamanlı olarak arşiv belgelerine dayanarak açıklanabilir” dedi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

LDK LİDERİ TUTUMUNU AÇIKLAMADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş