Müziğe dokuz yaşında başlayan Mennan Bırveniku müzisyen bi ailenin çocuğu. Buraya kadar herşey normal ama, Mennan müzik hayatına başlamasını “büyük aşklar nefretle başlar” deyimiyle anlatıyor.
“Müziğe dokuz yaşındayken başladım. Ama derler ya en büyük aşklar nefretle başlar diye, bende de durum biraz öyle. Çok sevmiyodum müziği, piyanoya çok sıcak bakmıyordum. Ancak babam bana piyano satın aldı ve müziğe olan ilgim arttı. Bunu kalsik müzik dinlemeler izledi. Harıl harıl çalışmaya başladım. İşte şimdi buradayım”
Viyena’da müzik akademisinde okuyan Mennan Bırveniku’nun, ilk ve en büyük aşkım olarak anlandırdığı piyano tutukusu, avrupada önemli başarılara imza atmasını sağlamış. Prenk Jakova müzik okulunda altı yıl okuyan Mennan, 4 yıllık müzik lisesini 2 yılda tamamladı ve şimdi Viyana’da Müzik Akademisi Okulunda üçüncü sınıfta okuyor. Mennan için yaşam demek müzik demek.
“Günümün hiçbir saatini müziksiz düşünemem. Müzik dinlemesem bile kafamın içinden her zaman bir melodi geçer. Adımlarımı hep bir ritme göre atarım. Dinelediğim melodiye göre modum değişir”
Neden piyano diye sorduğumuzda, önce babam sonra piyanonun büyüklüğünden etkilendim cevabını aldık.
“İlk önce babamdan etkilendim. Ama sanırım piyanonun büyüklüğünü sevdim. Piyano bir orkestranın yerini tutabilir. Çünkü çok büyük bir ambitüse sahip. Piyanodan başka bir enstrümanı seçmediğim için memnunum”
Mennan Bırveniku’yu özel kılan ne peki ?
“Herşeyin başı çok çalışmak. Yetenek çok önemli. Bunun yanında azim ve müziğe duyulan büyük aşk. Beni daha da özel kılan şey yarı Türk yarı Arnavut olmam bu sentezin de müziğime yansıması.”
Mennan Bırveniku daha 20 yaşında ama Avrupa’da önemli ödüller kazanmış ve solo resitaller vermiş bir piyanist.
“Bir sürü yarışmaya, festival katıldım, solo konserler verdim ama bunlardan birkaçı benim için unutulmaz nitelikte. Örneğin Zagrep’te Zlatko Grgošević Piyano Yarışması’nda birinciliği elde ettim. Hemen ardından da İstanbul’da Pera Piyano Festivali ve Yarışmasına katıldım. Orada bir konser verdim ve Jüri Özel Teşvik Ödülü’ne laik görüldüm. Diğer taraftan da Slovenya’da iki recital verdim. 2012 Maribor Kültür Başkenti olması vesilesiyle düzenlenen etkinliklerde konser verdim. Gerçekten çok güzel anılarla ayrıldım oradan.”
Avrupa Mennan’ı tanıyor, peki ya Kosova ? Yetenekli genç piyanistin Kosova’da daha iyi tanınması için belkide gerekli olan bir konserdir.
“Şu anda çok büyük bir yarışmaya hazırlanıyorum. Ondan sonra elbetteki Kosova’da konser vermek isterim.”
Müziğe gönül vermiş her sanatçının bir esin kaynağı yolunu izlediği bir doğayen vardır. Bu Mennan için de geçerli
“Benim esinlendiğim piyanistlerden biri Rus Piyanist Sviatoslav Richter. Bence o dünyanın ve müzik tarihinin gelmiş geçmiş en iyi piyanisti. Gerçekten dinleyince beni hem neşelendiren hem hüzünlendiren tek piyanisttir.”
Piyano dinlemek çok zevkli olsada çalması epey zor. Gerçekten de yetenek ister. Ama Mennan piyano sanatçısı olmak isteyen gençelere çok çalışarak başarıya ulaşılabileceği mezajını veriyor.
“Zor olabilir fakat gerçekten piyanoyu seviyorsanız durmadan çalışılmalı. Çok fazla müzik dinlenmeli ve dinlenilen sanatçıların neden özel oldukları bulunmalı. Kesinlikle bu özelliklerden kendinize ne katabiliyorsanız katın”
Sanat bir yaşamdır. Gerçek sanatçılar kendilerini o yaşamın içine adarlar. Kendini sanatına adamış genç sanatçılardan biri Mennan Bırveniku. Kosovayı Avrupada temsil eden Mennan gibi gençlerin ne yazık ki ülkemizde değeri çok bilinmiyor./kosovaport/
YAĞCILAR, 2012 ÇALIŞMALARINI VE 2013 HEDEFLERİNİ KOSOVAPORT’A ANLATTI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.