Kosova’nın kuzeyindeki Mitroviça şehrinde koronavirüs salgının etkisi hemen her köşede seziliyor. Yakın geçmişte Sırplar ile Arnavutlar arasındaki gerginliklere sahne olan şehri ikiye bölen İbre nehrin üzerindeki köprü, her vakitten çok ıssız ve sakin. KFOR bünyesinde görev yapan İtalyan askeri polisleri ile Kosova polisi yanı sıra, köprü üzerinde bir kaç yayayı görmek olağan bir tablo.
Mitroviça’da yaşayan Türkler de de pandeminin ciddi bir iz bıraktığı gözleniyor. Pandemi yüzünden İşsiz kalan Türkler, yeterli eğitim alamayan Türk çocukları, zor durumda kalan az sayıdaki Türk işletmecileri, etkinlik yapamayan Türk derneği, Mitroviça Türklerini yansıtan bir olağan dışı bir durum.
Kosova Demokrtaik Türk Partisi (KDTP) Şube Başkanı Erol Mitroviça, pandeminin Mitroviça Türklerini de ciddi oranda etkilediğini belirtiyor.
Kosovaport’un sorularını yanıtlayan Erol Zekeriya, 1 yıldan fazla devam etmekte olan pandeminin Mitroviça halkına bu bağlamda Mitroviça Türkleri’nde derin etkiler oluşturduğunu söyledi.
“Partimizde olsun, derneğimizde olsun, okullarda olsun, az sayıda olan işletme sahipleri olsun kendileriyle görüştüğümüzde koronavirüs salgınının ciddi etki yarattığını, hepsinin kendine özgün şekilde etkilendiğini ifade etmekteler” şeklinde konuşan Zekeriya, Mitroviça’da pandeminin başladığı ilk günden bugüne kadar 6 bin vakanın tespit edildiğini, 600 kişinin bulaşıcı hastalığı ağır geçirdiğini, virüsün bulaştığı 2 Türk ailesinin olduğuna, bu ailelerden bir kişinin hastanede tedavi gördüğüne işaret etti. Zekeriya yaptıkları toplantılarda, kalabalıktan kaçınmaları, maske taşınması gibi koruyucu tedbirleri uyulması tavsiyelerinde bulunduğunu söyledi.
Etkilenen Türk toplumuna fazla bir oranda yardım yapabilme imkanında olmadıklarını kaydeden Erol Zekeriya, pandemi nedeniyle işten çıkarılan Türklere özel bir yardımda bulamadıklarını belirtti.
“Bildiğiniz üzere Mitroviça’da ekonomimiz zor durumda, işsizlik oldukça yüksek oranda. Gençlerimiz ilk sırada kafeteryalarda çalışıyor. Çoğu pandemi nedeniyle mesai saatleri yarıya indirildi ve yarım maaş almaktalar. Zanatçılarımız var. Anlaşılan gençlerimiz zor durumdalar. İnşallah bu beladan kurtuluruz, herkes iş yerine döner.
Eğitim ve kültürün de pandemi nedeniyle darbe yediğini kaydeden Zekeriya, öğrencilerin bir ara uzaktan eğitim gördüğünü, bir ara yüzyüze eğitimin gerçekleştiğini, öte yandan derneklerin kalabalıktan uzak durulması gerektiği nedeniyle “Birlik” Türk derneğinde etkinliklerin pandemi şartlarına uygun şekilde yapıldığını belirtti. Zekeriya Kadın Kolları’nın bazı etkinlikler yaptığını, örneğin ağaçların süslendirilmesi etkinliğinin pandemi tedbirleri uyarınca gerçekleştiğine dikkat çekerek, dernekte, küçük gruplar halinde aktiviteler devam ettiğini vurguladı. /kosovaport/
CUMHURBAŞKANI OSMANİ, KGG KOMUTANI RAMA’YI KABUL ETTİ
BULGARİSTAN İLK F-16 SAVAŞ UÇAĞINI TESLİM ALDI
KOÇANİ’DEKİ YANGINDA HAYATINI KAYBEDENLER TOPRAĞA VERİLDİ
SIRBİSTAN’DA HÜKÜMET DÜŞTÜ
İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU GÖZALTINA ALINDI