a

ÖZGÜN EDEBİYATIMIZIN SESİ ÜSKÜP’TE YANKILANDI

11650739_10152803997260146_375402510_n 10884430_10152803997465146_942362048_n11428576_10152803996895146_895569674_nÇanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. yıldönümü, kuruluşunun 65. yıldönümü arifesinde bulunan “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği-“Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu ile Üsküp’ün “KÖPRÜ” Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği ev sahipliğinde hafta içerisinde Üsküp’te edebiyat buluşması düzenlendi.

Köprü Derneği’nin “Aşık Çelebi” Kütüphanesinde özgün edebiyatımızın yamacına demir atan şair ve yazarlarımız, ikindi sonrası Haziran sıcağını Türkçe dizelerin meltemiyle serinlettiler, gönüllere seslenip Üsküp eski Türk çarşının gökkubesinde Türkçe mısralarımızdan yadigâr bizden de bir ses bıraktılar.

İlhami Emin, Zeynel Beksaç, İskender Muzbeg, Nüsret Dişo Ülkü, Zekir Sipahi, Rıfat Emin, Hüsrev Emin, Taner Güçlütürk, Leyla Şerif Emin, Seyhan Yakup, Mehmed Arif, genç şairler Aydanur Nezir, Amir Seydi, Handan Nezir, Hakan Ali, Münevver Eyüp, Nalan Züber, Tuğba Rağman ve çocuk şairimiz Elanur Emin dizelerini, kendilerini dinlemeye gelen seyircilere seslendirdiler.

Necati Zekeriya, Lütfü Seyfullah, Şükrü Ramo, Mustafa Karahasan gibi Makedonya Türk Edebiyatının ad yapmış isimleri yanı sıra Kosova ve Makedonya kökenli olan Mehmed Akif Ersoy ve Yahya Kemal Beyatlı gibi Türk Edebiyatı’nın ad yapmış isimleri şiirleriyle yad edildi, Çanakkale Savaşı’na Kosova ve Makedonya’dan katılan şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Nazım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiirini teatral bir sunumla paylaşan ünlü tiyatro sanatçımız Zekir Sipahi ve Üsküp Radyosu Türkçe Yayınlar Sunucusu Seyhan Yakup güzel sesiyle buluşmaya ayrı bir renk kattılar.

Genç Türkolog Mr. Ergin Baki Çanakkale savaşı üzerine tebliğ sunarken, genç ve üstad şairler salonu tıklım tıklım dolduran dinleyicilere şiirlerini okudular, edebiyat bölümü öğrencileri Çanakkale Savaşına atfedilmiş şiirleri paylaştılar.

Buluşmanın ardından misafirlere Türkiye Cumhuriyeti tarafından gönderilen hediyeler takdim edilirken, Üsküp Türk çarşısında verilen çay molasında edebiyatın ve dostluğun muhabbetini demlediler. Geçirdiği rahatsızlık sonucu tedavi görmekte olan ve edebiyat buluşmasına katılamayan Makedonya Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan Fahri Ali’ye acil şifalar dilendi, edebiyat inzivasına çekilip gönlüyle buluşmada bulunan Avni Engüllü’ye selamlar gönderildi.

Buluşmada, Kosova ve Makedonya özgün Türk edebiyatı yanı sıra bu edebiyata mensup sanatçılar dostluklarını pekiştirmenin ve özlem gidermenin mutluluğunu yaşarken, özgün edebiyatımızın yarınları adına yaktıkları edebiyat meşalesini gençlerle paylaştılar.

2002 yılında kurulan “KÖPRÜ” – Kültür Sanat ve Eğitim Derneği, “Köprü” Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, “Şair Aşık Çelebi” Kütüphanesi, “KARDELEN” Çocuk Dergisi ve çok sayıda kültür eğitim faaliyetleriyle Üsküp’te Türk kültür sanat ve edebiyatının önemli adreslerinden birini oluşturuyor.

61 Yıllık Türkçenin Okulunda Türkçe Edebiyat Buluşması

Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin, “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği “Nazım Hikmet” Edebiyat Koluyla birlikte hafta içerisinde düzenlediği edebiyat buluşmalarından biri de, Prizren’in en eski ilk okullarından biri olan “Mustafa Baki” İlkokulunda gerçekleşti. Tarih uzmanı Fetnan Derviş hocamız Çanakkale Savaş’ını anlattı, çocuklarımız ve üstad şairlerimiz şiirlerini okudu, okulumuzun kooridorlarında Türkçenin en güzel dizeleri yankılandı. Beyda Hocalar, Dilara Curcialo, Beyyzanur Sevinç, Gizem Çono, İzel Topoyan, Onat Zekovski, Erna Orçuşa, Suheyb Halilay şiirleriyle edebiyat buluşmasında yer aldılar. Genç şairlerin okuduğu şiirler büyük ilgi gördü, üstad şairler dakikalarca alkışlandı.

61 yıllık “Mustafa Baki” İlkokulunda, şimdilerde Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça eğitim yapılıyor. Bu okulda Türkçe eğitim gören öğrencilerimizin sayısı 160. Prizren’in en faal okullarından biri olan bu eğitim yuvasında, yıllarca öğrencilere ve gençlere Türkçenin, edebiyatın ve sanatın sevdası aşılandı. Okul yıllarca onca kültürel ve sanatsal etkinliğe imza attı, dergi ve kitaplar yayımladı, anma saatleri, konserler, edebiyat buluşmaları, tarihi günlerimize atfen toplantılar düzenledi.

Böyle önemli bir okulda Çanakkale Savaşı ve şehitlerini anmanın yanı sıra Türk şiir ve edebiyatı geleneğinin sürdürülmesi açısından anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

“Gerçek” Derneğinde Başlayan Edebiyat Buluşmaları Yıl Boyunca Sürecek

Başkent Priştine’de başlayan, Şükrü Zeynullah, Semahat Cinci, Arif Bozacı, Mürteza Büşra, Enver Baki, Bayram İbrahim, Zeynel Beksaç, İbrahim Arslan, Taner Güçlütürk, Osman Gaş, Ömer Agalar, Nadide Bırvenik, şair öğrencilerimiz Berfin Altuntaş, İlayda Hökelek, Yaren Çağla Toku, Dilay Mecihan, Ebru Pleşina, Melisa Şahini, İrem Kasap, Meral Pleşina, ayrıca değerli konuşmalarıyla yer alan Taner Yusuf, Gülşen Bölükbaşı ve Muhammed Ustaibo’nun iştirakiyla renklenen ve start alan edebiyat buluşmaları, Kosova çapında yanı sıra Makedonya, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Türkiye’de düzenlenecek değişik etkinliklerle yıl boyunca devam edecek. Bütün bu etkinliklerde, Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. Yıldönümü ve kuruluşunun 65. yıldönümü arifesinde bulunan “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği-“Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu’nun söz konusu önemli jübileleri kutlanacak.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

HARADİNAJ SIRBİSTAN’A İADE EDİLMEYECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş