Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan ülkedeki son gelişmeleri Kosovaport mikrofonlarına değerlendirdi.
Kosova’da varolan siyasi kriz hakkındaki sorularımızı cevaplandırırken Ozan, siyasi istikrara vurgu yaptı. “Türkiye Kosova’da siyasi istikrarın devamlılığına önem veriyor. Ülkede yapılması gereken çok şey var. Zaman kaybedilmemeli” diyen Ozan, mevcut siyasi çıkmazın Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’nın katkısı ve siyasi partilerin diyaloguyla çözülüp kurumların biran önce işler hale gelmesi umudunu dile getirdi. Ozan, “siyaset sorun değil, kamuoyunun önüne çözüm sunmalıdır. Siyasiler, konuşarak, uzlaşarak ve ortak noktalar arayarak Kosova’nın geleceği için adım atmalılar. Önümüzdeki haftalarda bu yönde somut adımlar atılmasını arzu ediyoruz” dedi.
“BİZİ HERHANGİBİR ŞEKİLDE TERÖRLE BAĞLANTILI GÖSTERMEK VİCDANSIZLIKTIR”
Geçtiğimiz günlerde bazı internet sitelerinde Türkiye’nin Kosova’da radikal İslam’ı finanse ettiğine dair çıkan asılsız haberlerin Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkileri ne şekilde etkilediği ne dair sorumuza ise Ozan, “iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyecek bir haber değildi, çünkü asılsızdı. Kosovalı dostlarımız bu asılsız haberleri kale almadılar. Zaten Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkiler asılsız haberlerle zedelenecek ilişkiler değil. Bizim tarihten gelen çok derin beşeri, kültürel, sosyal ilişiklerimiz var. Bunların getirdiği çok değerli siyasi ekonomik diyalogumuz var. Çıkan haberler Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş, TİKA ve Büyükelçiliğimiz tarafından da tekzip edilmiştir. Türkiye terörden binlerce vatandaşı mağdur edilmiş acı çekmiş, yuvaları yıkılmış, hala kötü izlerini hayatlarında taşıyan bir ülkedir. Terörden çok çektik. Bizi herhangi bir şekilde terörle bağlantılı göstermek vicdansızlıktır” cevabını verdi.
“TÜRKÇE’NİN YAŞATILMASI EĞİTİMİN YANISIRA STK VE MEDYA DA ÖNEMLİ”
Türkiye Kosova’da Türkçe eğitime her anlamda teşvik sundu. Çoğu belediyede Türkçe eğitimin bitme noktasına gelmesi konusunu da konuştuk Büyükelçi Songül Ozan’la. Büyükelçi Ozan, tüm dünyada varolan doğum oranındaki düşüşe vurgu yaparken, Kosova’daki Türkçe eğitimin yaşatılması için daha çok teşvik gerektiğine de dikkat çekti. Kosova’da Türkçe’nin yaşatılması için eğitim yanında, STK, medya ve değişik kanalların kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. /kosovaport/
VİZE SKANDALI OLMAMIŞ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI