Priştine’deki İslam Araştırmaları Fakültesi bugün Priştine’deki Kosova Milli Kütüphanesi’nde , Priştine ve Mitroviça bölgesi mezarlıklarında Osmanlı kitabeleri içeren iki kitabın tanıtımını yaptı.
Agron Islami, Selim Selimi ve Hatixhe Ahmeti ile Agron Islam ve Selim Selimi tarafından yayımlanmak üzere hazırlanan “Oryantal Dilde Kitabeler – Mitrovica Bölgesi” kitaplarında, Priştine ve Mitroviça bölgesi mezarlıklarındaki mezar taşlarında toplam 206 Osmanlı kitabesini özetlemektedir. Kitaplarda, tarihsel ve demografik veriler sağlayan yaklaşık 100 mezar taşı kitabesi incelendi.
Konuşmacılar tanıtım sırasında, özellikle Kosova’nın iki bölgesindeki nüfusun yerli sürekliliğine tanıklık etmek için bu İslami malzeme mirasını tercüme etmenin ve yayınlamanın önemini vurguladılar.
Tanıtım toplantısına katılan Kosova Müftüsü Naim Tërnava, İslami kültür ve medeniyetinin öneminin ve aynı zamanda bu alanlardaki otoktonun öneminin kanıtı olduğunu söyleyen mezar taşları üzerindeki mezar taşlarının tanımlanması ve tercüme edilmesinin önemini vurguladı. İslam maddi kültürü, Arnavut tarihi için de önemlidir, çünkü bugün bile kutsal nesneler aracılığıyla ‘tarihi’ kanıtlamaya çalışan ‘Ortodoks komşunun tarihi karşısında otonom kimliğin ve Arnavut otoktonunun devamını temsil ediyor “dedi.
İki cildin derleyicilerinden Agron Islami, bunu ele alan zenginlik, anlamın bozulması olasılığı nedeniyle derinlemesine bilgi gerektirir. 1592 yılına dayanan Mazhiqi Mitroviça cami bahçesinde bulunan ve Kosova Kültürel Miras Veritabanında yanlış tercüme edilen ve listelenen kitabeden bahsetti. “Kitabede isim yanlış okunuyor, aslında Murtezan olan Ramazan ve buna ek olarak Voci soyadı atlandı. Hataya ek olarak, Uthman oğlu Ramazan, Murtezan da atalarını, son okumalardan çıkardığımız Voci soyadını kaybetti, bugün hala var olan ve ailenin kültürel geçmişinden kesinlikle tanıklık eden bir sıfat” dedi.
Düzeltmen Ermal Nurja, özellikle Mitroviça bölgesinin hacminde kanıtlanan kitabelerden, durumları, üslupları ve kültürel ile tarihsel önemleri hakkında istatistikler vererek konuştu.
Oysa Türkiye’den gelen araştırmacı Ertuğrul Karakuş, mezar taşı mezarlıklardaki mezar taşlarında yer alan kitabelerin tarihinin erken ve oldukça farklı olduğunu, eski zamanlara kadar uzandığını, kitabelerin içeriğinin ölüme nasıl baktığımızı anlamakta yardımcı olduğunu söyledi.
KONJUFCA İSTİFA ETMEYECEK
ARNAVUTLUK’TA 14. ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ BAŞLADI
SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU
YUNANİSTAN’IN BAŞKENTİ ATİNA’DA TAKSİCİLER 24 SAATLİK GREVE GİTTİ
AB, ARNAVUTLUK İLE KATILIM MÜZAKERELERİNDE YENİ FASILLAR AÇIYOR