a
b
b

“OSMANLI İMPARATORLUĞU ARAYIŞI” BELGESELİNE BÜYÜK İLGİ

Kosova’da bu yıl 15’incisi düzenlenen Uluslararası Kısa Film ve Belgesel Festivali Dokufest kapsamında dün akşam Türk yönetmen Elif Rongen Kaynakçı’nın ‘ Osmanlı İmparatorluğu Arayışı’ belgeseli büyük ilgi gördü. 57 ülkeden 238 filmin gösterilmeye devam ettiği festival kapsamında, dün akşam Akdere nehrinin üzerine kurulan sinemada Osmanlı döneminde çekilmiş İstanbul görüntülerinin yer aldığı ‘ Osmanlı İmparatorluğu Arayışı’ belgeseli ilk kez canlı müzik eşliğinde seyrettirildi. Yoğun katılımın gerçekleştiği gecede DHA’ya konuşan ‘Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali’ Sanat Yönetmeni Veton Nurkolari, Türk yönetmeni Elif Rongen Kaynakçı’nın eserine ilgilinin yoğun olduğunu söyledi. Filmi izlemeye gelen Akif Koro da, 15 yıldır düzenlenen festivalin her geçen yıl daha da büyüdüğünü ve dünya çapında bir festival haline geldiğini belirtti. 5 ila 13 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan festivalde Türkiye’den de 2 filim yer alıyor. Prizren ev sahipliğindeki 8 farklı sinemada düzenlenen festival, dünya çapında filim ve belgeseller festivalleri arasında yer alıyor.

Festivalde 2 Türk filmi de var

Festivalin Uluslararası Kısa Film yarışmasında yönetmenliğini Ziya Demirel’in yaptığı TürkiyeFransa ortak yapımı ‘Salı (Tuesday)’ da izleyecilerle buluşacak. Film, İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale ödülü, Saraybosna Film Festivali’nde özel mansiyon almış, ayrıca Siyad tarafından en iyi kısa film ödülüne layık görülmüştü. Yönetmenliğini Emre Kayış’ın yaptığı ‘Çevirmen (The Translator)’ Suriyeli mülteci bir çocuğa odaklanıyor. 23 dakikalık kısa film festivalin Short Matters bölümünde seyirciyle buluşacak.

İktidar, yolsuzluk ve yalanlar

Balkan belgesellerinin tanıtımı açısından önemli bir platform konumundaki festivalde ayrıca insan hakları konulu belgeseller ve çevre konulu belgeseller de yarışıyor. ‘İktidar, Yolsuzluk ve Yalanlar’ adlı bölümde silah endüstrisinin çeşitli hükümetleri rüşvetle emellerine alet edip yoluna tam gaz devam etmesi ‘Shadow World (Gölgede Kalan Dünya)’ belgeselinin ana konusunu oluşturuyor. Yönetmenliğini Johan Grimonperez’in yaptığı sürükleyici yapımda eski İngiltere başbakanı Tony Blair’in kirli çamaşırları ortalığa saçıyor.

Müzik belgeselleri

Festivalin müzik konulu belgeselleri arasında yönetmenliğini Jumana Manna’nın yaptığı ‘A Magical Substance Flows Into Me (İçime Sihirli Bir Şeyler Doluyor)’ Filistin’in geleneksel müzik değerlerini yansıtıyor. Dünyadan Bakışlar adlı bölümde yer alan ‘Gimme Danger (Tehlikeyi Severim)’ The Stooges grubunu yakından tanımamıza imkan tanıyor. Yine aynı bölümde yer alan ‘Show of Shows (Şovların Şovu)’ adlı belgesel bir zamanlar sirklerde, panayırlarda veya kabarelerde performanslarını sergileyen insan ve hayvanların, artık neredeyse kaybolmuş istisnai evrenini yansıtıyor./E. Tabak/

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MİLLETVEKİLERİNE EV HAPSİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL