Osmanlı dönemi uzmanı tarihçi Ferid Duka, “Shekulli” gazetesine verdiği mülakatta, tarih metinlerin tekrar gözden geçirilmesinin önemli olduğunu savundu.
Arnavutluk’un dünyaca ünlü romancısı İsmail Kadare’nin de aralarında bulunduğu Arnavut aydınları tarafından imzalanan ve Kosova tarih kitaplarında değişiklik yapılmasına karşı çıkan itiraz mektubuna yanıt veren tarihçi Ferid Duka, yazar İsmail Kadare’ye kıyasla, Türkiye’nin “kültürel ijgalcılık” yapmadığını düşündüğünü belirtti.
“Arnavut tarih kitaplarından hakaret içeren sözcük ve ibarelerin çıkarılmasına ilişkin Türkiye tarafından gelen talep, Avrupa Konseyi’nin de talebidir. Avrupa Konseyi, Balkan ülkelerindeki tarih metinlerinin yeniden gözden geçirilmesi, hakaret içeren ifadeler tarih kitaplarından çıkarılması, propaganda amaçlı metinler kaldırılmasını talep ediyor. Buna rağmen, tarih metinlerinde tarihi gerçeklere yer verilmeli, gerçekleri doğal özü korunmalı, öte yandan da kin ve nefret dilinden uzak durulmalı” şeklinde açıklama yapan tarihçi Ferid Duka, böylelikle Balkanlar’da tarih biliminin, halklar arasında nefretin yayılmasına sebep olmayacağını kaydetti.
“Tarih ile ilgili yazılanların mutlaka, eski yaraların kapanmasına son vermeli” ifadesini kullanan Ferid Duka, Osmanlı dönemini, Balkanların özellikle de Arnavutların en önemli dönemi olarak niteledi.
“Osmanlı dönemini “kara delik” olarak nitelemiş olmamız durumunda, bu dönem içerisindeki önemi olan hiç bir vakayı, hiçbir olayı ve hiç bir sürecin açıklamasını yapamayız. Osmanlı döneminde Balkanlarda ve Arnavutlaruın yaşadıkları topraklarda gelişen söz gelimi ekonomik siyasi düzeni anlatamayız” diye belirten tarihçi Ferid Duka, “Arnavutluk’un bağımsızlığının babası Osmanlı bürokrasisinden gelen İsmail Qemali’yi unutmayalım. Çok sayıda Arnavut paşa Osmanlı idaresinde yer aldı. Dolayısiyle Osmanlı döneminden kaçamayız, bu dönemi yadsıyamayız. Osmanlı dönemi asla “ kara delik” değildir, dedi.
Tarihçi Ferid Duka, “Shekulli” gazetesine verdiği mülakatta, tarih kitaplarında ihtilaflı metinlerin düzenlenmesinde kurulan komisyonun iyi bir çalışma çıkaracağını umut ettiğini belirtti.
Duka, bütün akademik dünyanın, üniversitelerdeki tarih bölümlerinde yaptığı gibi fazla belge ve bilgiye ulaşarak, arşivler araştırılarak, çalışma yapılması gerektiğini savundu.
500 KİLOLUK BOMBA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI