Kosova’da, 12 Mart 2020 tarihinden itibaren, Kosova Cumhuriyeti Hükümeti’nin talimatları kapsamında, COVID-19 salgını dolayısı ile oluşan koşullar altında, okullarda eğitime ara verilmesiyle birlikte uzaktan eğitime geçildi.
Uzaktan eğitime eşlik eden önemli konulardan biri öğrencilerin değerlendirilmesidir.
Eğitim Bakanlığı bu kapsamda, uzaktan eğitim sırasında öğrenci değerlendirme kılavuzunu yayımladı.
Kılavuzla ilgili Kosovaport’a konuşan Eğitim Bakan Yardımcısı Enis Kervan, öğrencilerin değerlendirmelerinin kılavuza göre yapılmaları ile öğrencilerin nihai notunun 11 Mart öncesinden daha düşük olmaması gereğine vurgu yaptı.
Bakan Yardımcısı Kervan, “Eğitim Bakanlığı Karanamesi ve Uzaktan Eğitimde Öğrencileri Değerlendirme Kılavuzu doğrultusunda hareket edilmelidir. Kılavuzda ve kararnamede belirlendiği şekilde değerlendirme yapılmalıdır. 11 Mart öncesi notundan daha düşük bir not verilemez. Online eğitimde aktif olan öğrencilerin, ödevlerini, etkinliklerini öğretmenleriyle paylaşan öğrencilerin değerlendirmesi bu çalışmalar kapsamında olacak. Ayrıyetten, online sözlü ve yazılı test notlama icin değerlendirmeye alınmamalıdır. Öğrencileri yormamalıyız. Sadece kılavuz doğrultusunda değerlendirme yapmalıyız. RTK Uzaktan Eğitim yayınları, Eğitim Bakanlığı YouTube kanalında dersleri takip etmeyen veya öğretmenin belirlediği WhatsApp, Viber, zoom gibi internet ağlarında hiç aktif olmayan olmayan öğrencilere yıl sonunda öğretmen, online sözlü, yazılı ödev, test, çalışma verererk değerlendirme yapıp notlandırabilir.
Nihai notundan memnun olmayan ve itaraz eden öğrencilere çevrim içi sözlü ya da yazılı test yapılabilir” dedi.
Mevcut durumda, bazı öğrencilerin nesnel nedenlerle, uzaktan öğrenmeyi düzenli olarak takip edemeyeceği ve bu nedenle uzaktan eğitim sırasında şekillendirici değerlendirmeye tabi tutulabilmesi mümkündür. Bu tür durumlar, her zaman okulun takdirine bağlı olarak hastalık, iletişim ekipmanı eksikliği veya öğrencinin etkisinin ötesindeki diğer yaşam koşulları nedeniyle haklı görülebilir. Nesnel nedenlerle düzenli olarak çevrimiçi derslere katılamayan öğrencileri değerlendirmek için iki senaryo hazırlandı:
Senaryo 1– Öğrenme süreci, okul yılının sonuna kadar uzaktan eğitim yoluyla devam ederse, nesnel nedenlerle düzenli olarak derslere katılmayan öğrenci, uzaktan eğitim sırasında öğrenilenlerin aşağıdaki yöntemleren biri aracılığıyla nihai bir değerlendirmeye tabi tutulur. standart ve yenilikçi uzaktan değerlendirme yöntemleri: (i) Çevrimiçi yazılı sınav; (ii) Özet ödev; (iii) Araştırma projesi; (iv) Problem çözme); ve (v) Uygulanabilir platformlardan herhangi biri aracılığıyla sözlü sınav.
Senaryo 2 – Öğrenim süreci eğitim-öğretim kurumlarında ders yılı bitmeden dönerse ve devam ederse, nesnel nedenlerle derse düzenli olarak katılmayan öğrenci, uzaktan eğitim sırasında ve döndükten sonra standart değerlendirme yöntemlerinden biri aracılığıyla öğrenilenlerin nihai değerlendirmesine tabi tutulur: (i) Yazılı sınav; (ii) Özet ödev; (iii) Araştırma projesi; (iv) Problem çözme); (v) Sözlü sınav; (vi) Öğrenci sunumu.
Bu senaryolara ek olarak, öğrencinin final notundan memnun olmadığı durumlarda, standart değerlendirme yöntemlerinden biri aracılığıyla nihai bir değerlendirmeye tabi tutulur:(i) Yazılı sınav; (ii) Özet ödev; (iii) Araştırma projesi; (iv) Problem çözme); (v) Sözlü sınav; (vi) Öğrenci sunumu.
Bakan Yardımcısı Kervan ayrıca, Haziran ayında salgın krizini yöneten kurumların, Eğitim Bakanlığı ile birlikte farklı bir karar alması durumunda bilgilendirme yapılacağını da sözlerine ekledi.
Türkçe kılavuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
/kosovaport/
RAKA: VİRUSÜN OLASI İKİNCİ DALGASI BİZİ DAHA HAZIRLIKLI BULACAK
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI