Türkçem dergisiyle yıllarca Kosova’da Türk kültür ve edebiyatına katkı sunan Zeynel Beksaç’ın 50. Sanat Yılı ve “Türkçem” Dergisinin 200. sayısı vesilesiyle kutlama programı düzenlendi.
Elena Gijika İlköğretim Okulun’nda düzenlenen etkinlikte yakınları, sevenleri ve kültür ile sanat gönül verenler şair, ressam, gazeteci Zeynel Beksaç’ı yalnız bırakmadılar.
Priştine, Prizren ve Mitroviça yazar, şair, aydın, sanatsever, öğretmen ve öğrencilerin bir araya geldiği etkinlik, Elena Gijika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder’in selamlama konnuşmasıyla başladı. Müdür Yardımcısı Globoder, böyle bir etkinliğin düzenlemelerinden duyuğu gururu dile getirerek, Priştine, Prizren ve Mitroviça aydınlarını bir arada görmenin kendilerini çok mutlu ettiğni söyledi.
Programda, Zeynel Beksaç’ın kişiliği ve sanat yaratıcılığı ile 1999 yılından çıkmaya başlayan “Türkçem” Dergisi tarihçesiyle ilgili sinevisyon gösterimi yapıldı.
Yazar Zeynel Beksaç’ın kişiliği hakkında bir konuşma yapan Kosova Türk Yazarlar Derneği eşbaşkanı İskender Muzbeg, “Balkanların bu köşesinde 50 yıl dilin nöbetinde durmak, ana dilini korumak, Türkçenin mutlu olması için ömür tüketmek, ana dilini yaşamak ve yaşatmak, hiçe sayılmalar karşısında direnmek, kendi kimliğine sahip çıkmak kolay birşey değil. Ancak Zeynel Beksaç bunu başardı” dedi.
“Beksaç’ın şiirinin yoğun olarak odaklandığı diğer temaları Rumeli insanının yazgısı, Türkçe mücadelesi ve çocuk dünyasıdır” diyen Türk Yazarlar Derneği eşbaşkanı Taner Güçlütürk ise Beksaç’ın eserlerinin merkezinde herşeyden önce insan olduğunu kaydetti.
Program kapsamında ayrıca, yazar Enver Baki ve Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan da birer konuşma yaptılar.
Program, Elena Gjika İlköğretim Okulu Türk öğrencilerinin öğretmenlerinin katkılarıyla hazırladıkları sunumlarla devam etti. Programda, Zeynel Beksaç’ın ressam kişiliği de unutulmamıştı. Etkinlikte, öğrencilerin çizdiği resimlerden oluşan ve bu gün için özel olarak hazırlanan resim sergisi davetlilerden tam not aldı.
Programın ardından mikrofonlarımıza konuşan Beksaç, “Tek amacım buralarda Türkçeye kendi açımdan katkı sunabilmek, onun bu topraklarda gururlu bir şekilde yaşayabilmesi ve ona yarınlara doğru sağlam adımlarla gelecek sağlayabilmektir. İşte bunu ya şiirimizle, ya resimimizle ya dergilerle yaptık, ya kültür sanat olaylarıyla yaptık; yani bir şekilde Türkçeyi yaşatmaya çalıştık. Allah ömür verdikçe bu yolda çalışmalara kararlı bir şekilde devam edeceğiz ve genç nesillere de Türkçenin yaşatılmasında ile yaratıcılıklarında yardımcı olmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Yazar Zeynel Beksaç, Elena Gjika İlköğretim Okulu Türk kütüphanesine 100 kitap bağışladı./kosovaport/
Fotoğraflar: Eren Beksaç
BULGARİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZAHARİEVA’NIN KOSOVA TEMASLARI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI