a
b

b

b
b

NATO BÖLGEDE ARTAN GERİLİM SONRASI KOSOVA’DAKI ASKER SAYISINI ARTIRMAYA HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLADI

b

Barış kuvveti KFOR komutanlarından Tuğgeneral Luca Piperni başkent Priştine’de gazetecilere verdiği demeçte, “Teyakkuzdayız ve gerginlikte bir artış olursa harekete geçmeye hazırız. Kısa sürede yedek güçleri de çekebiliriz.” dedi.

Kosovalı Sırplar arasında devlet tarafından verilen araba plakalarını kullanma zorunluluğu konusundaki huzursuzluk yirmi yıldan fazla süre sonra bir kez daha taraflar arasında çatışma riski korkusu yarattı.

Son çatışmada NATO Kosova’daki Arnavut çoğunluğa yönelik baskıyı sona erdirmek için Sırbistan’ı bombalamış ve Kosova bağımsızlık elde etmişti.

Sırbistan ise hala Kosova’nın 2008’de kazandığı bağımsızlığı tanımış değil. Kuzey Kosova’daki Sırplar “başkentleri olarak Priştine’yi değil Belgrad’ı görüyorlar”. Yaklaşık 3 bin 700 NATO barış gücü askeri, etnik Arnavutlar ve Sırplar arasındaki şiddeti önlemek için eski Sırp eyaletinde hâlâ görev yapmaya devam ediyor.

Kosovalı Sırpların yoğun olarak yaşadığı kuzey Kosova’da Kosova plakalarının kullanılması için girişimler, polis ve yerel Sırplar arasında çatışmalara yol açtı. Sırpların kurduğu barikatlar ancak NATO barış güçleri devreye girdiğinde ve Kosova lisanslama kuralını ertelemeyi kabul ettiğinde kaldırılmıştı.

“Ortada durup çatışmayı engellemeye hazırız”

Piperni, şu anda durumun sakin ancak kırılgan olduğunu ve NATO’nun 31 Ekim tarihi yaklaşırken kuzeyde yeni gerilimleri veya şiddeti müsaade etmeyeceğini söyledi: “Durum kötüleşirse müdahale etmeye hazırız, protestocular ve güvenlik güçleri arasında ortada kalmaya hazırız. Durumla başa çıkmak için yeterli gücümüz var. Bu kadar askerle her türlü gerginlik artışını sonlandırabiliriz.”

Hem Kosova hem de Sırbistan, Avrupa Birliği’ne katılmayı hedefliyor ve bu üyelik sürecinin bir parçası olarak, aralarındaki önemli sorunları çözme ve iyi komşuluk ilişkileri kurma konusunda anlaştılar ancak gelişmeler bu süreci tıkamış durumda. /euronews/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SATIŞ TAMAMLANDI, FERONİKEL’E, YILDIRIM GRUBU SAHİP OLDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişjojobetcasibom girişcasibom giriş