Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay ile NATO karargahında görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Arnavutluk’un değerli bir müttefik olduğunu, NATO’nun misyonlarına katkı yaptığını, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya verilen desteğe katkı sağladığını, NATO’nun da Arnavutluk’un güvenliğine destek verdiğini söyledi.
Batı Balkanlar’ın NATO için stratejik önem taşıdığını vurgulayan Stoltenberg, şöyle devam etti:
“Kosova’daki KFOR barışı koruma misyonu ve Saraybosna ile Belgrad’daki ofislerimiz dahil olmak üzere NATO’nun bölgedeki mevcudiyetinin önemi hakkında mutabık kaldık. Ayrıca savunma kapasitelerini güçlendirmeleri için Bosna Hersek’e desteğimizi artırıyoruz. Belgrad ile Priştine arasında AB kolaylaştırıcılığındaki diyalog çerçevesinde elde edilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyorum. Gelecek haftalarda yapıcı çalışmaların yürütülmesini ümit ediyorum. NATO Batı Balkanlar’ın istikrarı ve güvenliğini güçlü şekilde desteklemektedir. Bu konuda Arnavutluk’un desteğine de güvenebileceğimizi biliyoruz.”
Cumhurbaşkanı Begay da NATO’nun genişlemesinin kaçınılmaz olduğunu, bu nedenle İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerinin gerekli olduğunu söyledi.
Batı Balkanlar’ın karmaşık güvenlik gelişmelerine sahne olduğunu kaydeden Begay, Rusya’nın NATO’nun yanı sıra Batı Balkanlar için de tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Begay, Kosova’nın kuzeyinde geçen aylarda yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirterek, Sırbistan ile Kosova arasında diyaloğun devamından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Kosova’nın Avrupa Atlantik ailesine entegrasyonu vizyonu bulunduğunu belirten Begay, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik AB planını olumlu bulduklarını, NATO’nun KFOR ile bölgedeki mevcudiyetinin başarı örneği olduğunu ifade etti.
/AA/
HIRVATİSTAN’DAN KOSOVA’YA AB YOLUNDA DESTEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI