a
b
b

NASIL BİR BAŞKAN ?

Kosova’da Türk halkını temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi’nde (KDTP) seçimler yaklaşıyor. Mayıs ayının en geç  sonlarına kadar parti şubelerinde, Haziran ayının ortasına kadar merkez organlarda seçim gerçekleştirilecek. Parti içi seçim heyecanı da,  KDTP Genel Başkanı’nın seçilmesiyle zirveyi görecek.

Parti başkanının kim olacağı ya da kim olması gerektiği büyük önem taşımaktadır. KDTP’nin  gelişmesi, büyümesi, genel başkanının donanımına, vizyonuna, misyonuna, gayretine ve çalışmalarındaki üstün başarısına bağlı değil midir?

Peki nasıl bir parti  başkanı istiyoruz, parti  başkanı nasıl biri olmalı?

Samimi,  çalışan, maddi ve manevi anlamda hizmet eden, cüzdan değil, vicdan sahibi  başkan olmalı.

Parti başkanlarında aranan özellikler birkaç maddede toplanabilir ki, bunlar genel parti  ihtiyaçları yanı sıra   farklı istekleri de içermektedir.

Parti üyelerinin  genel başkandan beklentileri tahminen şunlar olmalı:

-Adaletli olmalı, adaletten hiçbir zaman taviz vermemelidir.

-Sözüne sadık olmalı. Sadece kendini seçenleri değil bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir.

-Seçildikten sonra  sadece  partiyi değil bütün halkı temsil ettiğini unutmamalıdır.

-Kişiler arasında ayrımcılık yapmamalı ve insanları ötekileştirmemelidir.

-Çıkar odaklarından uzak kalmalı, özellikle bunlarla ilişkiye girmemeli, birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır.

-Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalı, çok çalışmalı, imkânsızlık bahanesine asla sığınmamalıdır.

-Partinin  mazeret makamı değil hizmet makamı olduğunu bilmelidir.

-Halkın başkanı olmalı. Bu anlayış ile çalışmalı ve bu makamda geçici olduğunu bilmelidir.

-Eleştirileri dinlemeli ve bunlardan istifade etmelidir.

-Çalışmalarında  şeffaflığa önem vererek her türlü şaibelerden uzak kalmalıdır.

Ancak KDTP genel başkanlığına aday olacak şahıslar da  böyle bir göreve talip olmadan önce kendilerini  sorgulamaları gerekir.

Aday  olacak kişiler öncelikle kendi süzgeçinden kendilerini geçirsinler ve sonra karar versinler. Ben bu görevi layıkıyla yapabilirmiyim? Bu sorumluluğun ve vebalin üstesinden gelebilirmiyim? … Ne kadar donanımlıyım? … Talep ettiğim yeri ne kadar tanıyorum? Ne gibi projelerim var…

Başkanlar bir proje yaparken halkın da onayını almalı, halk istediğinde başkana kolayca ulaşmalı.

“Görevini iyi yapan, çalışkan, her şeyden sorumlu olan, halkını düşünen, insanların sıkıntılarını dinleyen, , ülke çıkarlarını gözetmeksizin, Türklerin yaşadığı şehirlerde halka yakın ilgi gösteren,  uğraşan, eksikleri gören bir başkan olmalı.

Öncelikle başkan liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır.

-Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendirmelidir. Ulaşılabilir olmalı. Hayalleri olmalıdır. Başkan sözüne sadık olmalıdır.

Kosova şartlarında bu çok önemli. Sadece kendini seçenleri değil,  bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir.

Türk toplumunu  ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır. Türk  toplumuyla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir.

KDTP genel başkanlığına seçilecek kişi, Türk seçmeninin yoğun olduğu sadece Prizren’e değil, kaderine terk edilmiş Mamuşa,  Priştine, Mitroviça, Vıçıtırın, Gilan, Yanova ve Dobırçan’a yakın ilgi göstermeli.  Kosova’da Türklerin yaşadığı bütün şehirlerle aynı mesafede olmalı. Birine ana, diğerine üvey ana olmamalı.

Türk toplumunun  ortak ihtiyaçlarını karşılamalıdır.

Kapısını halka açık tutmalıdır. Halkın içinde olmalıdır , halkla kaynaşmalıdır.

Parti  başkanı çalışkan ve cesur olmalı. Olayların üstüne cesaretle gitmeli.

Ötesinde halkın ne istediğini çok iyi anlamalı.  Yetenekleriyle örtüşen hedefleri olmalı.

Gelelim yukarıda saydığımız özellikleri şu an karşılayabilen bir başkan adayı  var mı?  Cevabım evet ,  var.

Ercan Kasap

20.04.2019

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA ADALET BAKANININ BASIN AÇIKLAMASI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL